Mit Romni, bivši guverner Masačusetsa, republikanski predsednički kandidat, bori se da odvrati zabrinutost javnosti zbog činjenice da pripada mormonskoj religiji, jer su mediji ponovo istakli da su njegovi preci bili poligamisti. Prema Asošijeted presu, poligamija ne predstavlja samo fusnotu u njegovom porodičnom stablu, već „istaknuti element.

Mit Romni, bivši guverner Masačusetsa, republikanski predsednički kandidat, bori se da odvrati zabrinutost javnosti zbog činjenice da pripada mormonskoj religiji, jer su mediji ponovo istakli da su njegovi preci bili poligamisti. Prema Asošijeted presu, poligamija ne predstavlja samo fusnotu u njegovom porodičnom stablu, već „istaknuti element.“
Agencija koja je ispitala Romnijevu genealošku prošlost otkriva da su dvojica njegovih čukunčukundeda, Perli Prat i Majls Romni, imali po 12 žena. Jedan od unuka, Majls park Romni, imao je pet žena, od kojih je s prvom imao 11 dece, uključujući i Romnijevog dedu Gaskela. Porodična veza s poligamijom se tu završava, iako je Gaskel odrastao u Meksiku gde je porodica pobegla kako bi izbegla američke zakone koji zabranjuju „nezakonite brakove.“
Vest da će se Romni kandidovati na predsedničkim izborima naišla je na buru medijskih komentara. U magazinu Tajm osvanuo je naslov „Može li mormon biti predsednik?“ Poligamija predstavlja najproblematičniji aspekt mormonizma, od kojeg crkva pokušava da se distancira duže od jednog veka. Tokom 1980-ih vođe mormona zahtevale su „manifest“ kojim bi pluralizam bio osuđen, u zamenu za to da se njihova rodna teritorija Juta pretvori u državu.
Romni se šalio na račun poligamije, objašnjavajući da je za njega brak „veza između muškarca i žene, ili žene i žene“. Ali, u trenucima kada je bio ozbiljan nazvao je praktikovanje poligamije „bizarnim“ i dodao da njegova crkva isključuje one koji je upražnjavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari