Zbirni podaci o neizmirenim obavezama zrenjaninskoj Elektrodistribuciji, koja pokriva ceo srednji i severni Banat, alarmantni su. Od ukupno 108.325 domaćinstava u dugu je više od pola, 57.541 potrošač. Pri tome je 17.500 domaćinstava sa neizmirenim obavezama u rasponu od 10.000 do 50.000 dinara, a povećao se i broj onih koji duguju i do pola miliona dinara. Dugovi rastu i kod privrede. Zbog svega toga na adrese dužnika stižu ponude o reprogramu dugova prema zrenjaninskoj Elektrodistribuciji.

– Poslato je oko 9.000 ponuda za sklapanje sporazuma o reprogramu starih dugova za struju, uz istovremeni otpis kamata obračunatih tokom prošle godine. Ponudu za reprogram dobiće i oko 750 privrednih subjekata. U reprogram ulaze dugovi za električnu energiju od 10.000 do pola miliona dinara, a nudi se mogućnost plaćanja na tri, šest, devet, dvanaest, odnosno 24 mesečne rate. Zahtev za zaključenje sporazuma može se podneti do 31. marta – objašnjava Milan Škipina, rukovodilac sektora za trgovinu električnom energijom Elektrodistribucije Zrenjanin.

Ukupan dug domaćinstava zrenjaninskoj Elektrodistribuciji iznosi oko milijardu dinara. U proseku, dugovanja kod virmanskih potrošača su oko 20.000 po brojilu, za preduzeća oko 30.000, a kod domaćinstava 10.000 dinara.

– Trudimo se na sve načine da naplatimo dugovanja, da bi elektroenergetski sistem funkcionisao i da bi redovne platiše imale uredno snabdevanje. Nažalost, prinuđeni smo da primenjujemo i nepopularne mere. Svesni smo da ima naših sugrađana koji su ostali bez posla i primanja – kaže Milan Škipina.

Od ukupno 8.200 privrednih subjekata probleme sa plaćanjem struje ima 3.071 potrošač. Zbirni dug privrede je 390 miliona dinara, a ima dužnika od kojih se potražuje preko 50 miliona. Na području cele Srbije ukupna dugovanja potrošača prema EPS-u premašila su 110 milijardi dinara, polovina duga pripada domaćinstvima, a polovina privredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari