Predstavnici čileanskog „Kodelka“ i američkog „Friporta“ razgovarali su sa menadžmentom Rudarsko topioničarskog basena Bor o eventualnom povećanju kapaciteta novog metalurškog agregata, odnosno nove topionice sa projektovanih 80 hiljada tona bakra godišnje na 100 do 110 hiljada tona, saznaje Danas u PR službi borske kompanije bakra.

Kada ovome dodamo i činjenicu da je nedavno jedna švajcarska kompanija izrazila spremnost da započne izgradnju još jedne topionice u neposrednoj blizini nove topionice i fabrike sumporne kiseline, jasno je da se budućnost Bora i rudarstva na ovim prostorima više ne dovodi u pitanje, ocenjuju u borskom kombinatu bakra.

– Kapacitet novog pirometalurškog postrojenja koje gradimo moguće je povećati ukoliko projektovani kvalitet koncentrata bakra sa 22 procenta povećamo od 26 do 28 odsto. Drugačije ne bismo mogli jer je sva oprema za novu topionicu već stigla u Bor. RTB Bor jeste zainteresovan za proširenje kapaciteta na ovaj način, ali bi odluku o tome morala da donese Vlada Srbije – kaže generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

S obzirom na to da su Amerikanci, po svemu sudeći, blizu konačne odluke o otvaranju novog rudnika u blizini borskog aerodroma, nova topionica, koja je dobila epitet najvećeg ekološkog projekta na Balkanu, idealno je mesto za preradu njihovog koncentrata bakra, pre svega zbog transportnih troškova koje bi neizostavno imali kada bi ga vozili na preradu u 400 kilometara udaljeni Pirdop u susednoj Bugarskoj.

– I Čileanci su, takođe, zainteresovani da deo koncentrata bakra, onaj koji proizvedu u Srbiji, opet u okolini Bora, prerađuju u novoj topionici. Uz to, „Kodelko“ je spreman da pomogne Basenu i u iznalaženju najbolje i najekonomičnije tehnologije otkopavanja „Borske reke“ – otkriva Spaskovski, dodajući da će nadležnima u čileanskoj kompaniji dostaviti najnovije geološke podatke najperspektivnijeg ležišta RTB Bor, koje počinje na dubini od jednog kilometra i širi se sa povećanjem dubine.

„Ova čileanska rudarska kompanija trenutno usavršava tehnologiju otkopavanja takvih ležišta i ona je, prema njihovim rečima, mnogo jeftinija od blok-kejving metode. Mi smo, zato, veoma zainteresovani za saradnju sa njima u toj oblasti“ – kaže generalni direktor RTB Bor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari