Može li se sprečiti kockanje po lokalnim kafanama? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list „Mali žurnal“ u rubrici „Tamo-amo po Beogradu“ piše o ilegalnom kockanju po Beogradskim kafanama i mogućim načinima za rešenje tih problema.

Dnevni List „Mali Žurnal“  navodi da su se u manjim lokalima poput kafane „Imperijal“ i „Grand Hotel“ u ovo vreme često okupljali ljubitelji kocke. To su bila mesta na kojima su kafedžije i gosti zarađivali, a nekad i gubili novac.

I pored mnogobrojnih kazni, što novčanih, što dana provedeinih u zatvoru, ljudi tog vremena nisu prestajali da okušavaju svoju sreću.

„Bože moj pa zar i tu treba kakve filozofije? Ove kazne do sada, po kojima su igrači kažnjavani, a tako isto i kafandžije, naravno da nisu mogle doneti željena ploda.“ Navodi pisac teksta.

Može li se sprečiti kockanje po lokalnim kafanama? 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Kako je napisano kazne ako neko bude uhvaćen da se kocka su se kretale od nekoliko dana zatvora ili 50-80 dinara u novcu.

Na neki način ljudima je bilo isplativo da riskiraju koji dan zatvora ili manju novčanu kaznu jer onaj koji nije uhvaćen zaradi od 80 do 100 dinara.

Naravno da su te kazne bile male jer kako se navodi u tekstu kada bi kazne bile od 200 do 300 dinara u novcu ili 20 do 30 dana zatvora narod ne bi rizikovao i problem kockanja bi bio rešen

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari