Odred izviđača „Pirot“ organizovao je marš pod nazivom „Stazama zavičaja 2009“ od Zavojskog jezera, dolinom Visočice i kanjonom Temštice, do manastira Sveti Đorđe iz 14. veka u sela Temska, u Parku prirode „Stara planina“.

Učestvovalo je oko 400 izviđača različitih kategorija i članova Odreda koji su prešli stazu u dužini od 14 kilometara. Za oko 200 najmlađih izviđača-poletaraca i pčelica organizovan je prevoz do manastira u Temskoj i oni nisu pešačili ovom stazom. U Osnovnoj školi u Temskoj za sve učesnike marša organizovan je ručak i zabavni program.

Tokom marša kroz Park prirode „Stara planina“, za izviđače su organizovana predavanja stručnih vodiča. Profesor geografije Dragan Nikolić govorio je o geografiji i geologiji, a desetak izviđača je u kanjonu reke Temštice videlo srne i jedan par orlova. Ovaj deo Stare planine proglasili su „Učionicom na otvorenom“.

Učesnice marša Sandra Janaćković, Miljana Gligorov iz Pirota i Bojana Đorđević iz Bele Palanke, učenice Ekonomske škole u Pirotu, imaju samo reči hvale za ovaj marš.

– U početku smo sumnjale da možemo da pešačimo 14 kilometara, ali je prevladala želja – kažu Sandra i Miljana, a Bojana dodaje da su iz priča svojih roditelja shvatili da oni iz tog perioda nose pozitivna iskustva, te da se u to uverila i sama.

– Nije bilo nikakvih problema, a po ponašanju dece tokom marša primetili smo zadovoljstvo što su krenuli ovom stazom zavičaja. Ovo je prva velika akcija našeg odreda – kaže Novko Petrović, načelnik marša.

Starešina odreda Miodrag Mitić najzaslužniji je za administrativnu i logističku podršku marša. – Najvažniju ocenu će svakako dati sami izviđači. Zahvaljujem se svima koji su pomogli realizaciju, a to su Opština Pirot, Fond za građevinsko zemljište, Javno urbanističko preduzeće, Dom kulture, Mlekarska škola „Dr Obren Pejić“ i vlasnici privatnih lokalnih prevoznika – kaže Mitić.

Profesor Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ Dragan Stojanović kaže da sa ovog marša nosi pozitivna iskustva, ukazavši na značaj upravo ovakvih akcija koje utiču na razvoj ličnosti kod mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari