Može se pretpostaviti da će jedan broj izbeglica iz Avganistana izabrati Balkansku rutu 1Foto: BETA/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION/DS

Priliv migranata iz Avganistana je kontinuiran i bez značajnijih promena tokom prošle godine, ali i prethodnih godina, kažu za Danas iz Komeserijata za izbeglice i migracije.

Kako navode, može se pretpostaviti da će jedan broj izbeglica iz ove zemlje izabrati Balkansku rutu kako bi stigli do Evropske unije, ali se ne može unapred tvrditi koliki bi taj broj ljudi bio.

„Svakako je potrebno vreme, budući da će proces migriranja zavisiti od situacije u tranzitnim zemljama (Pakistan, srednjeazijske države, Iran, Turska)“, ističu u Komeserijatu.

Naglašavaju da trenutno u prihvatnim i azilnim centrima u Srbiji boravi 3.886 migranata, a da su od tog broja 30 odsto migranti iz Avganistana (1.170 ).

„Republika Srbija je 2015. godine rekla da će razviti kapacitete za smeštaj do 6.000 lica u svakom trenutku, što je i učinjeno. Štaviše, Srbija je razvila efikasan sistem prihvata i zbrinjavanja koji može da omogući smeštaj većeg broja lica, ukoliko je to potrebno. Strateški pristup rešavanju ovog problema, kroz funkcionisanje Vladine Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova i godišnjim ažuriranjem Plana reagovanja u slučaju povećanog priliva migranata, omogućava da Republika Srbija u svakokm trenutku bude spremna da odgovori na sve vrste izazova“, ukazuju iz Komesrijata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari