Iranski predsednik Hasan Rohani apelovao je juče na zapadne zemlje da priznaju Iranu pravo na obogaćivanje uranijuma i ponovio da njegova zemlja ne želi da proizvede atomsko oružje. Zapad treba „da iranskom narodu prizna sva prava, uključujući i pravo na obogaćivanje uranijuma na njegovoj teritoriji i to u okviru međunarodnih zakona“, rekao je Rohani na vojnoj paradi povodom 33. godišnjice iransko-iračkog rata, koji je trajao između 1980. i 1988. godine.


On je kazao da je Iran, ukoliko mu Zapad prizna sva njegova prava, spreman na saradnju i da bi zajedno sa ostalim zemljama mogao da reši „sve probleme u regionu, pa čak i u svetu“. Rohani je još jednom ponovio da Iran ne pokušava da proizvede atomsko oružje. Iranski predsednik danas putuje u Njujork, gde treba da prisustvuje Generalnoj skupštini UN, na kojoj će jedna od glavnih tema biti pitanje spornog iranskog nuklearnog programa. Tokom boravka u Njujorku, Rohani će se sastati sa francuskim predsednikom Fransoaom Olandom.

U Njujork ide i iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif, koji treba da se sastane sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, kako bi bili obnovljeni pregovori Irana i Grupe 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka) o iranskom nuklearnom programu. Zapadne zemlje optužuju Iran da je deo njegovog nuklearnog programa proizvodnja nuklearnog oružja, što je ta zemlja u više navrata oštro negirala, ističući da program ima isključivo mirnodopske ciljeve.

Teheran preuzima nuklearnu centralu

Vlasti u Teheranu preuzeće danas kontrolu nad nuklearnom centralom u Bušeru na jugu Irana, izjavio je šef Organizacije za atomsku energiju Irana Ali Akbar Salehi. Centrala Bušer, koju je sagradila Rusija i za nju obezbeđuje gorivo, počela je sa radom u jesen 2011. On je dodao da će naredne dve godine elektrana biti pod garancijama Rusije, kao i da će ruski stručnjaci i dalje biti angažovani kao tehnička podrška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari