Akcija Elektrodistribucije da od domaćistava, ali i škola, kulturnih i drugih institucija koje se finansiraju iz budžeta, kao i ostalih takozvanih pravnih subjekata, naplate pozamašna dugovanja, koja traje mesecima, nastavljena je i u protekloj nedelji, a tako će biti i u poslednjim danima stare i na početku 2008.

Akcija Elektrodistribucije da od domaćistava, ali i škola, kulturnih i drugih institucija koje se finansiraju iz budžeta, kao i ostalih takozvanih pravnih subjekata, naplate pozamašna dugovanja, koja traje mesecima, nastavljena je i u protekloj nedelji, a tako će biti i u poslednjim danima stare i na početku 2008. godine. Nažaslost, već sada je izvesno da će pojedine porodice, ukoliko hitno ne namire obaveze za isporučenu struju, Novu godinu dočekati u mraku.
Svakoga jutra nadležne službe Elektrodistribucije izdaju 240 naloga za isključenje struje, a u samom u Leskovcu je gotovo polovina toga broja. Brojne ekipe električara stalno su na terenu, a katkad im u obavljanju ovog nimalo lakog posla pomažu i pripadnici policije. Javna je tajna da u nekim naseljima električari, čak ni u pratnji policije, nisu voljni da se pojavljuju jer su izloženi verbalnom maltretiranju, ali i i pretnjama da će biti fizički napadnuti.
Nebojša Stanković, samostalni stručni saradnik za odnose sa javnošću u ,,Elektrodistribuciji“, ističe da je snabdevanje strujom stabilno, ali da su dugovanja veliki problem koji otežava rad ovog javnog preduzeća.
– Samo prošlomesečni fakturisani račun sa kamatom i PDV iznosi 230 miliona dinara, a svakog meseca naplatimo i više od toga, ali prema poslednjim podacima stručnih službi, ukupna dugovanja iznose 1,5 milijardi dinara – konstatuje Stanković.
U Elektrodistribuciji kažu da „ne treniraju strogoću“, već da su primorani da neredovne platiše ostavljaju u mraku, jer je to nalog centrale, koji neizostavno mora da se poštuje.
Pored ranijih tužbi, leskovačka Elektrodistibucija podnela je i nove, pa u ovom trenutku sudovi imaju pune ruke posla, jer je aktivirano 16.000 tužbenih zahteva za zaostali dug od 170 miliona dinara.
Elektrodistribucija strujom snabdeva 106.000 korisnika, od čega je 96.000 domaćinstava i to ne samo u Leskovcu, nego i na području još sedam opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga – sve do bugarske granice i administrativne međe sa Kosovom i Metohijom.
– Naša Elektrodistribucija konzumira dva odsto potrošnje ukupne električne energije u Srbiji, a dugovanja iznose četiri odsto ukupnih potraživanja svih distributivnih kuća – kaže Nebojša Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari