U okviru projekta “Udruženja mladih i za mlade, u borbi protiv diskriminacije”, Bojan Dragićević, Igor Vujčić i Bojan Lung osmislili su potpuno nov i neoubičajen način za promovisanje ljudskih prava u Srbiji – četiri animirana klipa “Mravi”, koji pokrivaju borbu protiv diskriminacije osoba zaraženih HIV-om, Roma (u izradi), osoba sa invaliditetom i ulogu omladinskog rada u borbi protiv diskriminacije (u izradi).

Kako za Danas kaže Bojan Dragićević, jedan od autora, koji je osmislio ideju da se teme prikažu kroz društvo mrava, osnovna svrha ovih klipova je podizanje svesti šire javnosti o promociji ljudskih prava, prvenstveno dece i mladih, sa fokusom na ulogu omladinskog rada u borbi protiv diskriminacije.

– Moja ideja je bila da četiri priče uradim kao basne za decu. Uzeo sam mrave kao alegoriju ljudskog društva. Ideja je originalna, ovakva forma još nije rađena kao vid edukativnih filmova. Ideju mi je dala moja devetogodišnja ćerka Hristina koja čita tekst u klipovima. Tekst je prilagođen tako da ga razumeju svi od pet do 105 godina – ukazuje Dragićević i dodaje da je najteže bilo prilagoditi i pojednostaviti tekst, “a tu mi je asistirao Daniel Šunter, producent na projektu”.

Naš sagovornik ističe da je diskriminacija jedan od uzroka socijalne isključenosti kojom se određeni pojedinci ili grupe potiskuju na sam rub društva. Sprečava ih, dodaje, da žive pristojnim životom i učestvuju u društvu zbog njihovog, etničkog porekla, invaliditeta, polnih razlika, finansijskih problema, nedostatka obrazovanja, zaposlenja ili bolesti.

– To im otežava ili onemogućava pristup zdravstvenim, socijalnim uslugama, kao i društvenim mrežama i aktivnostima zajednice, čime se krše njihova osnovna ljudska prava. Mladi koji su pripadnici socijalno isključenih grupa suočavaju se sa diskriminacijom u svakodnevnim životnim situacijama, bilo to odlazak u školu, fakultet, bioskop ili kod lekara. Svi mi svesno ili nesvesno učestvujemo u nekom obliku diskriminacije drugih usled nedovoljne informisanosti ili predrasuda, kao i samog hendikepa društva koje nije dovoljno prilagođeno za socijalnu uključenost svih društvenih grupa – navodi Dragićević.

Sa druge strane, prema njegovim rečima, omladinski rad kao nova profesija i usluga za mlade ima ogroman potencijal za dosezanje najugroženijih grupa mladih, njihovo osnaživanje, kao i borbu protiv diskriminacije. Iako je omladinski rad u evropskim državama uveliko priznat i prepoznat, ukazuje on, u Srbiji se po prvi put njegova uloga definiše u Nacionalnoj strategiji za mlade i Zakonu o mladima. Samim tim mladi i drugi akteri još uvek nisu upoznati sa omladinskim radom i njegovim mogućnostima i potencijalima.

– Upravo zbog toga, putem animiranih klipova želeli smo da podignemo svest šire javnosti o problemima sa kojima se mladi iz socijalno isključenih grupa suočavaju i koliko je malo potrebno da promenimo vlastito ponašanje, kako bismo prekinuli lanac diskriminacije i omogućili dostojanstven život svima. Animirani klipovi, takođe, informišu širu javnost o ulozi omladinskog rada, kako bi mladi mogli da potraže potrebnu podršku – kaže Dragićević i navodi da “ima prostora da se obradi još tema koje žuljaju naš mravinjak od socijalnih, filozofskih, devijantnih, higijenskih i praktičnih”.

Serijal će biti besplatno ponuđen svim TV stanicama u Srbiji.

 

O projektu

Projekat “Udruženja mladih i za mlade, u borbi protiv diskriminacije” se sprovodi u partnerstvu EAI, Centra za omladinski rad i Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada, a podržan je od strane Evropske komisije – Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava, Ministarstva omladine i sporta, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari