Mreža akademske solidarnosti: Ishitrene i nestručne odluke države nakon tragedija 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) izrazila je najdublje saučešće porodicama tragično nastradalih u dva uzastopna događaja masovne pucnjave koji su prošle nedelje pogodile Srbiju, i poručila da institucije u Srbiji nisu sposobne da se uhvate u koštac sa problemima.

„Na osnovu reakcije nadležnih državnih organa u danima nakon ovih događaja stiče se utisak da institucije u Srbiji nisu sposobne da se na adekvatan način uhvate u koštac sa problemima koji su doveli do ovih tragičnih događaja kao ni sa problemima koji će uslediti kao njihova direktna posledica. Ono što posebno brine, državno rukovodstvo se umesto suzdržanog, dobro promišljenog i opreznog reagovanja na krizu opredelilo za donošenje niza ishitrenih i nestručnih odluka koje su pre imale za cilj da stvore sliku u javnosti da se država odlučno hvata u koštac sa novonastalom situacijom nego da zaista ponude dugoročna rešenja za probleme u kojima se nakon ovih događaja naše društvo našlo“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, kultura nasilja, neodgovorni i tabloidni mediji, potpuno urušavanje autonomije i stručnosti obrazovnog sektora, ali i struke generalno, te zanemarivanje porodice, samo su neki od uzroka tragedija koje su nam se desile a za koju najveću odgovornost snose državne institucije i njihovo političko rukovodstvo.

„Ko će sada upravljati krizom ako su na mesto stručnjaka zapošljavani oni koji su podobni namesto onih koji su stručni, oni sa sumnjivim diplomama namesto onih koji su vredno učili, oni koji su tu postavljani da izvršavaju naloge partije umesto onih koji rade u interesu društva? MASA smatra da je namesto ishitrenog donošenja restriktivnih mera koje samo mogu produbiti krizu potrebno formirati krizni štab koji će biti sačinjen od stručnjaka iz različitih struka i gde će njihova stručnost biti jedini kriterijum izbora u ovo telo“, ističe se.

Mreža akademske solidarnosti dodaje da je naučna zajednica Srbije u protekloj deceniji proizvela veliki broj naučnih radova i praktičnih uputstava koja su se između ostalog bavila i pitanjima bezbednosti, prevencijom nasilja, slomom društvenih vrednosti i brojnim drugim pitanjima kako u društvu tako i u obrazovnim ustanovama. Kako navode, država Srbija je uložila veliki novac u ove projekte i krajnje je vreme da se njihovi rezultati i autori ovih projekata konsultuju u rešavanju društvene krize nesagledivih razmera koja je snašla naše društvo.

„Uprkos ignorisanja kojima je akademska zajednica u Srbiji izložena, članovi MASE, a verujemo i ostale naše kolege, spremni su da se bez odlaganja i u domenu svojih kvalifikacija priključe stručnim timovima i radnim grupama koje će, nadamo se, biti formirane u prevazilaženju ove krize. Postavlja se samo pitanje da li će i ovoga puta vladajuća politička garnitura namesto očuvanja našeg društva odabrati put očuvanja svojih političkih interesa i pozicija bez obzira na cenu koju svi plaćamo i po svemu sudeći tek ćemo je plaćati, na najtragičnije načine“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari