jelena karleušafoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Mreža građana Srbije saopštila je danas da je Subotica povodom Dana grada, 1. septembra izdvojila 4,8 miliona dinara za nastup pevačice Jelene Karleuše.

Mreža građana Srbije navela je da se protivi najavljenom koncertu folk pevačice i dodala da bi odluka grada bila „rentabilnija da su joj platili da ne peva, ako su već nekome morali da učine uslugu“.

„Smatramo da Subotica ničim nije zaslužila kaznu da na svoj rođendan sluša zvuke ove pevačice, a pogotovo da je još za to i plaća. Primereno je kada trošite tuđ novac da obrazložite kako ćete ga potrošiti odnosno da poštujete zakonske okvire, a ne da neko svojom voljom dovodi omiljenu mu pevaljku da mu peva na uvce“, navodi se u saopštenju te mreže koja je osnovana u februaru 2024. godine.

Dodaje se da je sramotno da se deca leče sakupljanjem priloga na „kotlić okupljanjima“, da talentovana deca kao stipendiju dobijaju 3.000 dinara mesečno, „dok Karleuša za svoj nastup dobija 104 prosečne neto plate“.

„Da li uskoro na trgu možemo da očekujemo Singericu, direktan prenos nekog rijalitija uz voditeljske bravure Jovane Jeremić“, upitano je u saopštenju.

Najavu održavanja koncerta kritikovao je i subotički odbor stranke Novo lice Srbije koji je optužio Gradsku upravu da organizacijom nastupa estradne pevačice Jelene Karleuše „finansira kič i zanemaruje kulturu“ i da „ne poštuje kulturne vrednosti“ tog grada.

„Nasuprot tome, za koncert mađarskog pevača Karolja Horvata, koji će biti održan 2. septembra, namenjeno je 1,6 miliona dinara, dok sredstva za tradicionalni nastup Subotičkog simfonijskog orkestra nisu ni objavljena, što ukazuje na moguće nepostojanje finansijske podrške“, navela je ta stranka.

U saopštenju su dodali da je Subotica grad sa „bogatom istorijom, prepoznatljiv po svojoj secesiji, umetnosti i slobodi“ i da Dan grada treba da bude obeležen „sa dostojanstvom i poštovanjem prema kulturnim i istorijskim vrednostima“.

„Građani Subotice zaslužuju odgovornu vlast koja će poštovati njihove vrednosti i doprinositi razvoju kulture i umetnosti, a ne promovisati kič i površnost“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari