Mreža SafeJournalists: Novinarima u Srbiji odmah potrebna zaštita, hajka protiv njih u punom jeku 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Mreža SafeJournalists najoštrije je danas osudila pretnje srpskim novinarima i medijsku hajku koja traje proteklih nekoliko dana, zahtevajući od nadležnih da što pre pronađu odgovorne i adekvatno ih sankcionišu.

Novinarima portala N1 zaprećeno je u komentaru na vest o Rio Tintu, na Fejsbuku je prećeno redakciji Kossev, a novinarka Tamara Skrozza je meta organizovane kampanje blaćenja u tabloidima, navedeno je u saopštenju mreže SafeJournalists, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu.

SafeJournalists ukazuje da je direktno targetiranje Tamare Skrozze dodatno pogoršalo saopštenje ministra za informisanje i telekomunikacije Dejana Ristića, a pošto je stao u njenu odbranu, meta je postao i profesor Rade Veljanovski.

Tabloidi su zatim nastavili targetiranje i ostalih medijskih profesionalaca koji su pružili podršku koleginici, među kojima je i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić.

Osuđujući ovonedeljna dešavanja, mreža SafeJournalists poziva nadležne institucije da što pre pronađu osobe koje su pretile medijima na društvenim mrežama i adekvatno ih sankcionišu.

Mreža SafeJournalists poziva ujedno državne funkcionere da se uzdrže od daljeg raspirivanja mržnje prema novinarima i novinarkama, a ministra Dejana Ristića da uputi javno izvinjenje koleginici Tamari Skrozzi zbog sramnog saopštenja koje je izašlo iz institucije koju predstavlja, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari