Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je da je tokom jučerašnje konferencije u Ulan Batoru od sagovornika, među kojima je većina bila iz zemalja koje nisu priznale KiM, dobio nepodeljene pohvale u vezi sa postignutim sporazumom sa Prištinom, saopštilo je Ministarstvo. „Njegova poseta Mongoliji jeste prilika da predstavnike mnogih zemalja upozna sa suštinom sporazuma Beograda i Prištine, kako bi bilo jasno da nije reč o priznanju nezavisnosti KiM“, dodaje se u saopštenju.


„Vrlo je bitno da naši sagovornici shvate šta smo uradili i da nema nikakvih nedoumica u pogledu ciljeva“, poručio je Mrkić. Šefa srpske diplomatije primio je predsednik Mongolije Čahija Elbegdož, koji je uputio poziv predsedniku Nikoliću da poseti Ulan Bator. Ministar Mrkić sastao se, na marginama međunarodne konferencije posvećene demokratizaciji u svetu u mongolskoj prestonici Ulan Batoru, sa visokim zvaničnicima Tajlanda, Japana, Nepala i Sijera Leonea, kao i sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom. Mrkić se u nedelju sastao sa zamenikom državnog sekretara SAD Vilijemom Bernsom. Berns je tokom razgovora rukovodstvu Srbije odao priznanje zbog uspešno završenog briselskog dijaloga sa Prištinom.

Mrkić boravi u Ulan Batoru na poziv mongolske vlade, kao učesnik međunarodne konferencije, na kojoj učestvuju predstavnici više od 100 zemalja, od kojih više od 50 ministara, 18 iz Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari