U Bugarskoj su juče održani prevremeni parlamentarni izbori i oko sedam miliona birača glasalo je za kandidate 36 partija. Prema poslednjim anketama, konzervativna stranka GERB bivšeg premijera Bojka Borisova i glavna opoziciona snaga Socijalistička partija (PSB) dobiće najviše glasova, ali se ne očekuje da će osvojiti većinu, već će, kako se navodi, voditi mrtvu trku.


Nemiri u februaru, izazvani visokim računima za struju, pretvorili su se u nasilne demonstracije zbog siromaštva, nezaposlenosti i korupcije. U jeku protesta, šest osoba se spalilo, od kojih je njih petoro umrlo. Bojko Borisov je 20. februara podneo ostavku, nakon čega su raspisani prevremeni izbori, dva meseca ranije nego što je to bilo predviđeno. Vodeće stranke uoči izbora nisu mnogo govore o planovima za iskorenjivanje siromaštva u Bugarskoj, najsiromašnijoj članici Evropske unije.

Predizbornim tenzijama u Bugarskoj doprinelo je prekjučerašnje saopštenje tužilaštva da je, u jednoj štampariji na zapadu zemlje, pronađeno i zaplenjeno 350.000 ilegalnih glasačkih listića, a predizborna kampanja je već obeležena otkrićima o ilegalnom prisluškivanju političara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari