U nedelju 28.septembra u Austriji će biti održani vanredni parlamentarni izbori, koji su posledica dubokih nesporazuma u dosadašnjoj koalicionoj vladi sastavljenoj od Socijaldemokratske partije (SPO) i Narodne stranke (OVP). Pravo glasa ima 6,3 milion Austrijanaca, od čega 3,3 milion žena i tri miliona muškaraca, a novina ovih izbora je da će najmlađi glasači imati 16 godina.

Osećajući pad podrške Austrijanaca prema politici koju je vodio predsednik SPO i dosadašnji kancelar Alfred Guzenbauer, socijaldemokrate su sredinom leta odlučile da prestroje svoje redove. Ubrzo nakon što je Guzenbauer ustupio vođenje SPO Verneru Fajmanu, njih dvojica su, zbog činjenice da samo 28 odsto Austrijanaca ima pozitivno viđenje članstva u EU, saopštili da je ratifikacija Lisabonskog ugovora u Austriji moguća samo putem referenduma. Vrh Narodne stranke osudio je takve izjave i ubrzo je došlo do raskida koalicije i raspisivanja prevremenih izbora za parlament. Može se reći da je političkom vrhu narodnjaka navedeni nesporazum sa SPO dobro došao, da bi skrenuo pažnju javnosti sa vrele situacije u OVP, zbog još uvek izraženog prisustva i uticaja bivšeg kancelara Volfganga Šisela, kao i jasnog nezadovoljstva pojedinih iz rukovotstva partije tom činjenicom.

Usledili su oštri napadi Narodne stranke na socijaliste. Taj trenutak, vrh Socijaldemokratske stranke je spremno dočekao. Pored stava da je za prihvatanje Lisabonskog sporazuma potreban referendum, Fajman je pred austrijsku javnost izašao sa socijalnim programom kojim se predviđaju značajne poreske olakšice. Narodna stranka je na sve to odgovorila negativnim stavom i pred javnost izašla sa velikim predizbornim plakatima na kojima pored slike Vilhelma Molterera kao kandidata za kancelara stoje i poruke „Držimo reč” i „Pružamo sigurnost”. Mnogi smatraju da je poruka „Držimo reč” odgovor na obećavanja dosadašnjeg kancelara Guzenbauera, koji je na prošlim izborima kao kandidat socijalista dao mnoga obećanja, između ostalog i u vezi s ukidanjem naknade za studiranje, ali na kraju ništa od toga nije realizovao – a pre svega zbog činjenice da je morao da popusti pred koalicionim partnerom, dakle Narodnom strankom.

Bio je to prelomni trenutak u političkom životu Austrije. Ne samo da je nakon toga iz dana u dan jačao ugled Fajmana i SPO, već se uporedo uspinjao i Hajnc-Kristian Štrahe sa svojom Slobodarskom strankom (FPO). Štrahe se od SPO razlikuje u politici prema azilantima i negativnom stavu prema pojedinim grupama imigranata u Austriji. Tu je i pokret Zelenih, saglasan sa programom SPO, koji predstavlja stranku na čije glasove valja računati, a važno je pomenuti i Savez za budućnost Austrije (BZO).

Međutim, ostaje činjenica da je nedelju dana pred izbore još uvek 20 odsto Austrijanaca bilo neodlučno. Prema nedavnom istraživanju javnog mnjenja koje je sprovela agencija OGM za potrebe nedeljnika Profil, socijaliste podržava 29 odsto glasača, dok su na drugom mestu narodnjaci za koje se odlučilo 26 odsto ispitanika. Da bi poboljšale svoju poziciju, stranke su pokušavale da dobiju podršku medija i u kampanju uključe razne specijalne goste. Tako je uz usklik: „Ja želim da vidim Vilija Molterera kao austrijskog kancelara“ na završnom skupu narodnjaka  podršku tom političaru dala i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari