Vlada Španije raspisala je parlamentarne izbore za 9. mart, ozvaničivši ono što polako dobija izgled tesne trke između vladajućih socijalista i opozicionih konzervativaca. Kabinet je odluku doneo na jučerašnjoj vanrednoj sednici, a premijer Hoze Luis Rodrigez Zapatero kasnije se sastao s kraljem Huanom Karlosom koji je formalno potpisao akt.

Vlada Španije raspisala je parlamentarne izbore za 9. mart, ozvaničivši ono što polako dobija izgled tesne trke između vladajućih socijalista i opozicionih konzervativaca. Kabinet je odluku doneo na jučerašnjoj vanrednoj sednici, a premijer Hoze Luis Rodrigez Zapatero kasnije se sastao s kraljem Huanom Karlosom koji je formalno potpisao akt. Zapatero nastoji da osvoji drugi mandat posle izbora održanih marta 2004, kada je s terorističkim napadom u Madridu s vlasti otišla konzervativna vlada. U napadu je poginula 191 osoba, a ranjeno je više od 1.800 ljudi. Premijer je nove izbore najavio prošlog meseca. Kampanja zvanično počinje dve nedelje pre otvaranja birališta, ali u stvarnosti ona traje mesecima.
Rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazali su da su socijalisti u prednosti od dva-tri odsto ispred konzervativne Narodne partije, ali statistički te su partije praktično u mrtvoj trci. Poslednja anketa Instituta Opina, čiji su rezultati juče objavljeni, takođe je pokazala da su glavni rivali statistički izjednačeni. Uprkos tesnoj trci Zapatero je popularniji od opozicionog kandidata Mariana Rahoja. Rezultati ankete od 4. januara pokazuju da Španci više veruju Zapateru kada je reč o liderstvu, spoljnoj politici, socijalnim i drugim temama, dok je Rahoju odato priznanje za borbu protiv ETA i za vođenje ekonomije.
Zapaterov štab obećava snažnu ekonomiju i pokretanje društvenih reformi uvođenjem gej brakova i davanjem veće samouprave poluautonomnim regionima poput Katalonije. Konzervativci ukazuju na Zapaterov neuspeh da napravi mirovni sporazum s ETA, koja je 2006. proglasila prekid vatre, da bi se prošle godine vratila nasilju jer nije dobila ustupke od vlade.
Španska ekonomija, koja je duže od decenije bila jedna od najživahnijih u Evropi, počela je da usporava, a inflacija je iznad četiri odsto. Konzervativci obećavaju smanjenje poreza za biznis i radnike s niskim prihodima, dok vlada obećava 1,6 miliona novih radnih mesta. Vlada je već pokrenula program finansijske pomoći za mlade radnike i porodice s niskim prihodima ne bi li im pomogla da plaćaju svoje kirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari