Mrtve ptice u delu Beograda iznad koga se diže crni dim: Građani najavljuju proteste ukoliko se problem aerozagađenja ne reši (FOTO) 1Foto: Privatna arhiva

Mladenovac je banjsko mesto, a poslednjih meseci je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi. U nedelju je poneo neslavno prvo mesto po zagađenosti vazduha, zbog čega su se Mladenovčani odlučili na radikalnije mere s obzirom na to da nadležni ne reaguju na njihove prijave.

Gust dim se svake noći nadvija nad Mladenovcem. Potiče od paljenje kablova iz sekundarnih sirovina kako bi se izvukao bakar, što je dugogodišnja praksa, ali se od pre tri meseca viori iz kruga nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“, gde se nalazi izvesna kineska kompanija koja svake noći pali otpad, te iz dimnjaka izlazi gust, crn dim koji se nadvija nad gradom.

Ivica Simonović iz neformalnog Udruženja građana Mladenovca kaže za Danas da je vazduh u ovoj beogradskoj opštini opasan po zdravlje.

„Ne znamo o kakvoj kompaniji se radi i šta pale, ali su nam ujutru automobili bili prekriveni uljem. Ptice ginu u blizini nekadašnje fabrike, a u nedelju kada je zagađenje bilo najveće bile su gomile mrtvih ptica po gradu. Pokrenuli smo inicijativu kako bismo trajno rešili problem zagađenja. Peticiju je potpisalo blizu 3.000 građana, a ako nadležni ne budu reagovali, krenućemo u radikalnije mere, u skladu sa Ustavom“, navodi Simonović, dodajući da su protesti prvi korak ka tome.

Mrtve ptice u delu Beograda iznad koga se diže crni dim: Građani najavljuju proteste ukoliko se problem aerozagađenja ne reši (FOTO) 2
Foto: Privatna arhiva

Na problem sa zagađenim vazduhom Mladenovčani su nebrojano puta ukazivali opštinskim vlastima, komunalnoj policiji, kao i nadležnim inspekcijama i organima za zaštitu životne sredine. Problem do današnjeg dana nije rešen, a kako kažu, niko se njime nije ni pozabavio.

Građani se masovno javljaju sa respiratornim tegobama, kašlju i guše se, a stanje je u proteklih mesec dana postalo alarmantno.

Osim peticije koju Mladenovčani potpisuju u gradu, pokrenuta je i onlajn peticija na sajtu peticije.online.

„Alarmantno je da je Mladenovac u vrhu liste gradova sa aerozagađenjem opasnim po život i zdravlje. Godinama unazad građani Mladenovca se žale i prijavljuju paljevine i dim sa više različitih lokacija u gradu, a najviše da iz dimnjaka nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“ izlazi gust dim, specifičnog mirisa, koji izaziva kašalj, suze i svrab u očima kao i problem sa disanjem“, navodi se u tekstu peticije.

Dodaje se da od posledica dužeg izlaganja opasnim česticama iz vazduha u Mladenovcu niko nije pošteđen uključujući ne samo ugroženu populaciju starih i bolesnih, već je to zagađenje opasno po zdravlje dece, trudnica i mladih i radno spusobnih ljudi i žena.

„Kao posledica zagađenja, evidentirane su bolesti srca, moždanog udara, karcinoma i bolesti disajnih puteva. Novi dokazi ukazuju na to da zagađenje vazduha može uticati i na dijabetes i neurološki razvoj dece“, ukazuje se u peticiji u kojoj se traži hitno donošenje i razmatranje plana zaštite kvaliteta vazduha i nabavka automatske merne stanice za lokaciju kod bivše fabrike „Petar Drapšin“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari