Rumunski premijer Viktor Ponta demantovao je juče da je njegov doktorat plagijat i ocenio da iza takvih navoda stoji predsednik Trajan Basesku, poručivši da neće popustiti pred takvom vrstom napada. Časopis Nature objavio je da je gotovo polovina premijerovog doktorata plagijat, a ta informacija se zasniva na anonimnim izvorima.

Istu informaciju objavio je i nemački list Frankfurter Algemajne Cajtung“, u kojem sarađuje Danijel Funeriu, bivši ministar obrazovanja u vladi Emila Boka, sada Baseskuov savetnik.

Premijer zato pretpostavlja da su preko te veze objavljeni tekstovi o plagijatu, tim više što se Funeriu nedavno sastao u Minhenu i sa novinarom časopisa Nature. Premijer Viktor Ponta je izjavio da je spreman da mu doktorat provere sve moguće institucije. Basesku je u poslednjih nekoliko dana više puta bio ironičan prema Ponti, posebno u vezi sa njegovim doktoratom, čak se i smejao na konferenciji za novinare uz repliku „Kada si doktor prava, snažan si“, dodajući na italijanskom „doktore, doktore“ (dottore, dottore) što je svakako aluzija na to da je Ponta na Siciliji pohađao kurs o pranju novca.

Basesku je u konfliktu sa Pontom jer je pre dva meseca tadašnja opozicija oborila njemu blisku vladu, ali i zato što novi premijer nije „poslušan“ kao prethodnik Emil Bok. Najnoviji sukob se razbuktava oko toga ko će učestvovati na samitu EU 28. i 29. juna u Briselu – predsednik ili premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari