Muftija Dudić: Narod Sandžaka će postojati sve dok bude čuvao vakufe 1foto (IZ u Srbiji): Muftija Mevlud Dudić

Islamska zajednica (IZ) u Srbiji, u novopazarskom naselju Hadžet obeležila je Dan šehida – 4. septembar.

Predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Dudić je naglasio da će „narod Sandžaka postojati na ovim prostorima sve dok bude čuvao vakufe i sećao se svojih šehida“.

Okupljenim vernicima, na Hadžetu, poručio je da su im preci ostavili amanet da nikoga ne mrze i da svakome čine dobro, jer „ to je ono sa čim u svet svetla obraza idemo i generacije iza nas ponosiće se onim što im mi ostavljamo, a to je naša prelepa vera–din islam, naša tradicija, jezik, običaji, naše džamije i vakufi”.

Muftija Dudić je naglasio da su na strani dobra, ljubavi i dostojanstva i da su se okupili da prouče dovu (molitvu) „jer je ona naše najjače oružje i njome se branimo“.

Podsetio je i na 4.septembar 2010.godine „kada su sa žandarmerijom hteli da otmu vakuf ovde smo se sudarili i sudarit ćemo se opet ako to pokušaju. Hvala Bogu pa su se opametili. I neka znaju uvek ćemo braniti naše vakufe, jer ovaj narod živi tako što u zalog ima šehidsku krv”.

Mešihat IZ u Srbiji ustanovio je 4.septembar kao Dan šehida, nakon sukoba njihovih pristalica sa policijom na taj dan 2010.godine.

Lokalne vlasti su u tom naselju počele da prave novu zgradu dečijeg vrtića, a IZ u Srbiji je smatrala da joj pripada ta lokacija, jer je deo vakufa Mearif.

Gradska vlast je dokazivala da joj lokacija pripada, jer je osamdesetih godina prošlog veka, kupljena od IZ i na uvid javnosti dala kupoprodajni-ugovor, koji je u ima IZ potpisao Hajro Tutić, kasnije visoki funkcioner IZ u Srbiji i jedan od bliskih saradnika muftije Muamera Zukorlića.

Vernici su pokušali da spreče izgradnju dečijeg vrtića i tada je došlo do sukoba sa pripadnicima žandarmerije. Radovi nisu zaustavljeni, a IZ u Srbiji je oko tog objekta i u njegovoj neposrednoj blizini ogradila parcelu kao vakufsku imovinu.

Dan šehida – 4.septembar IZ u Srbiji počela je da obeležava 2011. godine i manifestacija se dugo organizovala pod nazivom “Pohod na Hadžet”.

Inače, u tom naselju, posle Drugog svetskog rata streljani su pripadnici bošnjačkog naroda zbog saradnje sa okupatorom. Među streljanim je i Aćif Hadžiahmetović, poznatiji kao Aćif efendija, predsednik opštine Novi Pazar za vreme Drugog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari