Muftija Mevlud Dudić pozvao pripadnike IZ u Srbijii na zbijanje redova 1Foto: IZ u Srbiji

Za tri dana tri sastanka održao je predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji muftija Mevlud Dudić sa rukovodiocima ustanova IZ i glavnim imamima u sandžačkim gradovima.

Muftija Dudić je, na sastancima, potencirao neophodnost zbijanja redova pripadnika IZ u Srbiji, kako bi nastavili putem kojim je odlučno išao njihov lider Muamer Zukorlić. Rekao je da će „ave oči biti uprte u zajednicu“.

– Najavljuju nam da će zajednica krenuti drugim pravcem. Ova zajednica nema potrebe da ide drugim pravcem i zato mi nastavljamo i nema spavanja. Zato ćemo trebati da budemo budniji na svim poljima. Tamo gde je on bio budan non-stop – poručio je vrhovni poglavar IZ u Srbiji.

Razgovoru sa čelnicima ustanova i glavnim imamima, prethodila je vanredna sednica Mešihata IZ u Srbiji na kojoj je zaključeno „da če odlučno nastaviti putem slobode, autonomnosti, dostojanstva i prosperiteta, koji je trasirao muftija u cilju ostvarivanja svih prava koja pripadaju IZ i muslimanima i postizanju pune ravnopravnosti sa drugim verskim zajednicama“.

Temelje IZ u Srbiji postavio je Muamer Zukorlić. Prvo je bio sandžački. A onda glavni muftija. Na čelu IZ Sandžaka i u Srbiji bio je 23 godine.Iako je 2016.godine ušao u politiku,bio je i verski i politički lider sve do prođle subote, kada je iznenada preminuo u 52.godini.

Iako se o Zukorlićevom nasledniku još ne govori, neke nagoveštaje, možda treba tražiti u rečima bišeg vrhovnog poglavara muslimana BiH Mustafe Cerića.

On je, na Zukrlićevoj sahrani, rekao da je „naš novi lider u Sandžaku je Mevlud efendija Dudić“ i da treba uzeti „simboliku da str dvi Jahja i da ste svi Mevludin“. Jahja Fehratović je potpredsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i narodni poslanik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari