Ustanove i objekti u sistemu Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, na čijem čelu je muftija Muamer Zukorlić – Fakultet za islamske studije, džamije, Mešihat IZ, novopazarskoj elektrodistribuciji duguju pet miliona dinara za utrošenu električnu energiju. Informacija o dugu je potvrđena i u „ElektroSrbiji“ Kraljevo, u čijem sastavu je novopazarska elektrodistribucija.

Pre desetak dana sa Fakulteta za islamske studije (FIS) upućen je zahtev „ElektroSrbiji“ da se računi za utrošenu električnu energiju šalju na njihovo ime, a ne na „Uniprom“, kao i zahtev za otpis kamate. Izjavu muftije Zukorlića da neće da plaća kamatu na neizmirena dugovanja, jer je „kamata zabranjena muslimanima i islamskim institucijama“, niko ne želi da komentariše „dok se ne vidi o čemu je stvarno reč“.

Danas nezvanično saznaje da su predstavnici IZ u Srbiji, minule subote, razgovarali sa direktorom novopazarskog „Elektrorasa“ i da su postignuti dogovori o dinamici i načinima izmirenja duga. Takođe, nezvanično se saznaje da je juče u „ElektroSrbiji“ u Kraljevu održan sastanak na kojem je razgovarano o otpisu kamata za prošlu godinu za sve potrošače uz reprogram ostatka duga bez kamate.

Nije prvi put da se IZ u Srbiji nađe na listi neredovnih platiša za utrošenu električnu energiju. Početkom prošle godine objavljena je informacija da su IZ u Srbiji i IZ Srbije dugovale za struju nešto manje od pet miliona dinara. Od 28 objekata, 26 je bilo u sistemu IZ u Srbiji. Prošlog maja studenti FIS-a blokirali su upravnu zgradu ovdašnje elektrodistribucije, jer im je isključena struja zbog duga od sedam miliona dinara. Posle skoro dva dana blokade i pregovora, dogovoreno je da se dug plati u ratama i utvrđena je dinamika izmirenja obaveza. Očigledno da je opet negde zapelo kod plaćanja, pa se ova visokoškolska ustanova ponovo našla u nezavidnoj situaciji. FIS radi u zgradi TP „Uniprom“, koje je privatizovano. Zgrada je i dalje sporna. Sudskom odlukom vraćena je većinskom vlasniku ovog trgovinskog preduzeća, ali IZ u Srbiji tvrdi da je zgrada vakuf i da po tom osnovu polaže pravo na nju. Nekoliko naloga za iseljenje nije realizovano. FIS sada od elektrodistribucije zahteva da se račun šalje na njihovo ime, inače od plaćanja struje nema ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari