Učesnici Objediniteljskog sabora Islamske zajednice verifikovali su 54 mandata sabornicima iz sandžačkog, preševskog, novosadskog i beogradskog muftijstva. Usvojen je i Ustav IZ u Srbiji, čije sedište će biti u Novom Pazaru, a imaće i svoje drugo sedište u Beogradu.
– Posebnost Ustava IZ u Srbiji i ove zajednice jeste decentralizovano uređenje, gde veliki značaj i odgovornost imaju muftijstva kao glavne regionalne organizacione jedinice IZ.

Učesnici Objediniteljskog sabora Islamske zajednice verifikovali su 54 mandata sabornicima iz sandžačkog, preševskog, novosadskog i beogradskog muftijstva. Usvojen je i Ustav IZ u Srbiji, čije sedište će biti u Novom Pazaru, a imaće i svoje drugo sedište u Beogradu.
– Posebnost Ustava IZ u Srbiji i ove zajednice jeste decentralizovano uređenje, gde veliki značaj i odgovornost imaju muftijstva kao glavne regionalne organizacione jedinice IZ. Posebnost Ustava je i to što je omogućio nastavak tradicionalnih,verskih, duhovnih odnosa i sa IZ u BIH i sa IZ na Kosovu – rekao je novoizabrani predsednik Mešihata IZ u Srbiji sandžački muftija Zukorlić. On će u narednih godinu dana obavljati tu funkciju jer je taj period u Ustavu označen kao objediniteljski period, a nakon toga će biti raspisani izbori na svim nivoima u IZ. Nakon ovog, sledi izbor muftija za regionalna muftijstva – sandžačko, novosadsko, preševsko i beogradsko. Muftije će predložiti Mešihat IZ u Srbiji.

HASANI: U Srbiji nema vehabija

Vranje – Muftija Islamske zajednice za Preševo, Bujanovac i Medveđu Džemaledin Hasani negirao je juče da vehabije postoje među pripadnicima Islamske zajednice „bilo gde u Srbiji“. Na pitanje novinara kako komentariše hapšenje vehabija u Novom Pazaru kod kojih je pronađena veća količina oružja, muftija je kazao da to nisu „verski obrazovani ljudi“. „Oni (uhapšeni) jednostavno ne znaju šta su vehabije i vehabizam. Ja sam siguran da su ti mladići politički zloupotrebljeni“, rekao je Hasani. Prema njegovim rečima, za tenzije u Novom Pazaru odgovorna je tamošnja Islamska zajednica jer nije organizovala izbore od 1992. „Sve to sa vehabijama u Novom Pazaru su političke igre iz kojih neko treba da profitira po principu ‘ako ja nisam predsednik Islamske zajednice onda će biti neki vehabija ili te zajednice neće ni biti’“, rekao je Hiseni.

Formiranje Rijaseta IZ Srbije, sandžački muftija je okrakterisao kao porodičnu inicijativu i akt koji „nema utemeljenje niti versko, niti pravno, niti onaj oblik međunarodnog priznanja“.
Objediniteljski sabor IZ u Srbiji je imao i drugi deo, svečani. Na platou ispred Mešihata bilo je više od hiljadu ljudi. Na tom mestu muftija Zukorlić naglasio je da smo „danas tu da pokažemo da znamo da smo organizovan narod“ i saopštio da će u narednom periodu u Beogradu biti izgrađen Islamski kulturni centar „veći od onog u Zagrebu i onog u Ljubljani“, da će u Preševu biti izgrađena Medresa (srednja verska škola -p.a.). Verski poglavar IZ BIH reis-ul-ulema dr Mustafa Cerić je u svom obraćanju da je „ovo povjesni dan ne samo za Novi Pazar, za Sandžak, Novi Sad ili Preševsku dolinu, već je ovo značajan kamen temeljac za očuvanje i kontinuitet islama na Balkanu i u Evropi, jer jedino možemo opstati kad smo organizirani“.
– Zato adresa Islamske zajednice u Srbiji je Novi Pazar. Oni koji ne budu ili neće da znaju da je to adresa IZ, oni to čine na svoj vlastiti rizik i na svoju vlastitu odgovornost – istakao je reis-ul-ulema Cerić. „Amerika nas doživljava kao dio globalnog svijeta. Evropa, na žalost, još neće da nas razumije, uvijek ima poteškoća da se oslobodi predrasuda. Ali, Evropa će morati prihvatiti, priznati nas onakve kakvi smo. Mi smo ponosni što smo muslimani, ponosni smo na svoj moral i na ono što jesmo“, dodao je Cerić.
Objediniteljskom saboru prisustvovali su vrhovni poglavari IZ u Makedoniji i Crnoj Gori, reis Sulejman Redžepi i reis Rifat Fejzić, predstavnici islamskih zajednica sa prostora bivše Jugoslavije, muftije sa područja BIH, predstavnici IZ Turske i sandžačke dijaspore, a svečanom delu i narodni poslanici Riza Halimi, Munir Poturak i Mujo Muković, predsednici Sandžačke demokratske partije i Stranke za Sandžak, Rasim Ljajić i Fevzija Murić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari