Stanovnici Zimbabvea izlaze sutra na parlamentarne izbore, ali i na predsedničke izbore na kojima dosadašnji predsednik Robert Mugabe, nakon 33 godine vladavine, očekuje da opet pobedi. Mugabe, međutim, mora da uveri međunarodnu zajednicu u ispravnost izbora zbog manipulacija i nasilja na prethodnim glasanjima.


Mugabe (89) se nada da će ostati na mestu predsednika i vratiti u redove opozicije premijera i glavnog protivnika Morgana Cvangiraja. Kohabitacija Mugabea i Cvangiraja nametnuta je 2009. godine kako bi se izbegao potencijalni građanski rat koji bi destabilisao čitav region.

Četiri godine vlade nacionalnog jedinstva donele su predah za privredu, koja je i dalje teško oronula i nije spremna za povratak oko dva miliona radnika koji su otišli u Južnu Afriku. Novi ustav koji je usvojen na referendumu u martu, za sada je samo komad papira, a Amnesti internešenel smatra da najave mirnog održavanja izbora ne garantuju ništa.

Oko 6,4 miliona stanovnika Zimbabvea koji su pozvani na birališta, i dalje zavisi od informacija medija pod kontrolom predsednika, osim radio stanica koje emituju program iz inostranstva. Cvangiraj je i dalje popularan, ali četiri godine njegove kohabitacije sa Mugabeom ugušile su nadu u promene koje je podstakao kada je krajem 90-ih godina iz sindikata prešao u političke vode.

Mugabe je u prvom krugu izbora 2008. godine vodio sa 43 odsto glasova u odnosu na svog protivnika, Cvangiraja. Njegove pristalice su pokrenule talas nasilja u kojem je poginulo oko 200 ljudi, pa se Cvangiraj povukao iz trke za mesto predsednika da bi izbegao građanski rat. Mugabe, kao jedini kandidat, tada je ponovo izabran za predsednika Zimbabvea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari