Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe uvodi nove zakone o nacionalizaciji i zakon da se naredni predsednik bira u parlamentu a ne na nacionalnim izborima. Zimbabve koji je nekada bio korpa za hleb u regionu danas pati od nestašica hrane i velike stope inflacije. Potez o nacionalizaciji inostranih firmi, uključujući i banke i rudnike, izaziva kontroverze među građanima posle velikih problema koje je izazvala reforma zemlje.

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe uvodi nove zakone o nacionalizaciji i zakon da se naredni predsednik bira u parlamentu a ne na nacionalnim izborima. Zimbabve koji je nekada bio korpa za hleb u regionu danas pati od nestašica hrane i velike stope inflacije. Potez o nacionalizaciji inostranih firmi, uključujući i banke i rudnike, izaziva kontroverze među građanima posle velikih problema koje je izazvala reforma zemlje. Bivši generalni sekretar UN Kofi Anan govorio je juče od silaznoj spirali događaja u Zimbabveu za koje je izjavio da su „nepodnošljivi“.
Dopisnici iz Hararea kažu da se očekuje da se predsednik Mugabe u obraćanju parlamentu dotakne i svoje omiljene teme – optuživanja Britanije i SAD za pokušaj uništenja Zimbabvea u znak osvete zbog njegove politike reformi zemlje. Mugabe često optužuje opoziciju i velike biznismene da sarađuju sa strancima i tako destabilizuju zemlju. Tendai Biti, generalni sekretar opozicionog Pokreta za demokratske promene, kaže da građani veoma brinu zbog nacionalizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari