Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe rekao je rukovodstvu svoje partije Zanu-PF da je sporazum o podeli vlasti između vlade i opozicije koji je potpisan u ponedeljak „ponižavajući“. Međutim, on je istakao da partija nije imala izbora budući da u martu nije odnela pobedu na parlamentarnim izborima. ugabe i imenovani premijer Morgan Cvangiraij juče su na sastanku […]

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe rekao je rukovodstvu svoje partije Zanu-PF da je sporazum o podeli vlasti između vlade i opozicije koji je potpisan u ponedeljak „ponižavajući“. Međutim, on je istakao da partija nije imala izbora budući da u martu nije odnela pobedu na parlamentarnim izborima.

ugabe i imenovani premijer Morgan Cvangiraij juče su na sastanku raspravljali o podeli ministarskih pozicija kako je propisano sporazumom. Prema rečima dopisnika, među svim strankama koje učestvuju u sporazumu postoji jak lobi za ministarske pozicije. Prema dokumentu o podeli vlasti, Mugabeova partija Zanu-PF ima 15 poslaničkih mesta u kabinetu, Cvangiraijev Pokret za demokratske promene (MDC) 13, dok tri mesta pripadaju manjoj frakciji MDC. Međutim, još uvek nisu podeljeni portfoliji među partijama, a o imenovanjima ministara tek treba da se odluči.

U međuvremenu, međunarodni Crveni krst treba da počne da dostavlja humanitarnu pomoć u hrani. Portparol Crvenog krsta Metju Kohrein je izjavio da je humanitarna pomoć u hrani potrebna za gotovo dva miliona ljudi i da taj broj do kraja godine može da poraste na pet miliona, što predstavlja polovinu populacije. „Stanje je kritično“, rekao je on.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari