Gvozdena pesnica vladajuće partije Zanu -PF Roberta Mugabea kao da je oslabila uoči ovomesečnih predsedničkih izbora, dok se visoke partijske ličnosti sve više okreću bivšem ministru finansija Simbi Makoniju, kao velikom rivalu predsednika Zimbabvea. U poslednjih nekoliko dana partijski zvaničnici i bivši vladini ministri, među kojima Dumiso Dabengva, član politbiroa Zanu-PF, kao i Edgar Tekere, osnivač partije zajedno s Mugabeom, javno su podržali Makonijevu kandidaturu za predsednika na izborima 29.

Gvozdena pesnica vladajuće partije Zanu -PF Roberta Mugabea kao da je oslabila uoči ovomesečnih predsedničkih izbora, dok se visoke partijske ličnosti sve više okreću bivšem ministru finansija Simbi Makoniju, kao velikom rivalu predsednika Zimbabvea. U poslednjih nekoliko dana partijski zvaničnici i bivši vladini ministri, među kojima Dumiso Dabengva, član politbiroa Zanu-PF, kao i Edgar Tekere, osnivač partije zajedno s Mugabeom, javno su podržali Makonijevu kandidaturu za predsednika na izborima 29. marta.
„Mugabe je „veoma zabrinut“ da će najodaniji članovi njegove partije, u koje se, uz korišćenje prevare i zastrašivanja, do sada mogao uzdati da će mu podariti još jednu pobedu, uprkos inflaciji od 100 odsto, stopi nezaposlenosti od 90 odsto i velikim nestašicama hrane i vode, sada promeniti stranu i okrenuti se Makoniju, kažu analitičari. Makoni (57) odbija da iznese detalje povodom toga ko će ga podržati. Jedan njegov pomoćnik, međutim, na pitanje novinara povodom važne podrške vojske, izjavio je: „Da li mislite da bismo izašli na izbore a da nemamo podršku iza sebe?“
Među onima koji će verovatno podržati Makonija su i penzionisani vojni komandant Solomon Mujuri i njegova supruga Džois, zamenica predsednika Zimbabvea. Ovaj par predstavlja jaku disidentsku frakciju unutar Zanu-PF i u vojsci. Kampanja bivšeg ministra finansija ojačana je, naročito ako se ima u vidu činjenica da je jedini rival Mugabeu oličen u Morganu Cvangiraiju, lideru slabe i podeljene opozicije, čiji je kredibilitet pohaban lošim vođstvom.
Mugabe je ismejavao svog nekadašnjeg ministra finansija, nazivao ga „prostitutkom“ i podstrekivao medije da ga diskredituju. S druge strane, i Cvangiraji je slično etiketirao Makonija, kao „staro vino u novoj flaši“, i optužio ga da pomaže Mugabeovoj vladavini.
Zanu-PF je isključila Makonija iz članstva, što ga je verovatno u očima nekih načinilo favoritom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari