Opština Bijelo Polje privodi kraju radove na vodovodima, na takozvanim visokim kotama, Gubavač, Nedakusi, Džafića brdo i Ravna rijeka, ukupne vrijednosti pola miliona evra, čime će riješiti vodosnabdijevanje za 700 domaćinstava ovih bjelopoljskih naselja.


Završetkom ovih vodovoda, uz prošlogodišnje dokaptiranje izvorišta Bistrica odakle se napaja vodom grad, tvrde nadležni, riješiće se pitanje vodosnabdijevanja velikog dijela bjelopoljske teritorije.

Vodovod u Gubavču bi trebalo da počne da radi do sredine septembra, nedakuški vodovod do kraja avgusta ili početkom septembra, kao i vodovodi na Džafića brdu i Ravnoj rijeci. Mještanin Gubavča Šućro Bučan kaže da su ljudi u ovom mjestu do sada muke mučili bez vode, pogotovo u ljetnjem periodu. Osim Gubavča, kaže Bučan, ovaj vodovod će koristiti i mještanima naselja Holuja, Pobrežja i Voljavca.

– Do sada je vodsnabdijevanje u Gubavču bilo veoma loše i u ljetnjem periodu nijesmo imali vode, pogotovo u višim zonama. Stručne analize su pokazale da je izvorište dovoljno jako da napaja ova naselja i mislim da ćemo konačno riješiti vodosnabdijevanje, kaže Bučan.

Sljedeći korak Opštine Bijelo Polje, kada je vodosnabdijevanja u pitanju je izgradnja vodovoda u Zatonu, koji bi pravio „konekciju“ na glavni vod gradskog vodovoda na Ribarevinama, ističe predsjednik Opštine Aleksandar Žurić.

– Međutim, jedan od dva glavna voda sa izvorišta iz Majstorovine prema gradu, devastiran je u poplavama i olujama 1992. godine, čija će izgradnja koštati oko milion i 200 hiljada eura. Mi smo u fazi pronalaženja investitora, a možda i donatora, za ovaj projekat i poslije toga bismo mogli riješiti problem zatonskog vodovoda. Nakon toga, rješavali bismo vodosnabdijevanje u Koritskoj visoravni i Vraneškoj dolini, kaže Žurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari