Ko je partizan pored Vladimira Nazora?

Povodi

Ostavite komentar


  1. Iako se sa dosta stvari u tekstu slazem jer zvuce istinito i logicno ipak ne razumem zasto je problem da SPC napravi crkvu na Tjentistu. Vec 3 decenije novo je vreme i nema vise niti ce se ikada vrataiti ni Jugoslovenstvo a ni komunizam naravno.

  2. Naravno, da su muke.
    U modernoj istoriji naroda koji žive na ovom prostoru, najduže je trajala (1920 – 1990) i dostigla najveće domete u privrednom, društvenom i kulturnom životu. Nikad pre, ni posle na tako impresivan način.
    Iako rođena mnogo godina ranije, ideja jugoslovenstva je ovlaplotila i održavala svoje biće nakon dva svetska rata iz kojih je izlazila kao pobednica. Nakon prvog, uvela ju je srpska kraljevska dinastija Karađoređević, a nakon drugog, Komunistička partija Jugoslavije. Tokom ovog perioda, osvajana je i osvojena najveća sloboda za svaki narod i svakog čoveka u njoj.
    Nakon sedamdesetogodišnjeg života nastao je lom i ostao krš – u ljudskom smislu, moralna rđa.
    Nisam istoričar, tek diplomirani ekonomista.

    1. U modernoj istoriji naroda koji žive na ovom prostoru, najduže je trajala (1920 – 1990) i dostigla najveće domete u privrednom, društvenom i kulturnom životu. Nikad pre, ni posle na tako impresivan način.——— Vrlo interesantna teza Brozovg pionira i „ekonomiste“. Ako je SFRJ dostigla svoj „vrhunac“ pred raspad, zar nije 1989 izvršena devalvacija svih tih „uspeha“ kada je dinar sa 70000 za jednu nemačku marku devalvirao na 7 dinara, što znači da od svih „uspeha“ treba odbiti četiri nule, te ispada da su prosečne plate u SFRJ bile 0.025-0.045 evra mesečno, a ustaški, i „četnički“ pozivi Draškovića i Šešelja su bili „vrhunac kulture“ dok je Milošević pretio celom svetu „da u svaku bitku ulazimo i da ćemo pobediti“ a njegova supruga „da je jugoslavija stvorena u krvi i samo tako se može raspasti“. Posle podele od Brozovih oslobodilaca Srba na 8 „država“ sloveniju, hrvatsku, bih, crnugoru, makedoniju, kim i vojvodinu, izvan beogradskog pašaluka je ostalo da živi 42 procenta Srba po popisu iz 1948 godine (vidi RZS publikaciju uporedni popisi 1948-1981). Republike su se ponašale kao nacionalne države i tretirale Srbe kao nacionalnu manjinu a glasovi razuma su suđeni i zatvarani. Kao što je i počelo „stvaranje“ Brozove jugoslavije ubijanjem dva Srpska policajca, tako je i zavšena Brozova jugoslavija, ubijanjem i proterivanjem Srba. Ja takođe nisam istoričar ali sam svedok istorije, seljaka koji su jeli zob da bi Brozova „avangarda radničke klase“ imala šta da jede po gradovima, radničke bede 60tih proterivanja nezaposlenih u inostranstvo, birokratske pljačke koja je počela 70tih i njenog ekonomskog sloma od kako je Karter ukinuo pomoć „sretnom socijalizmu“ i „islamskoj nesvrstanosti“ od 1980. Ko bi rekao da će nasmejani Karter sedeći na haubi kabrioleta sa kaubojskim šeširom na glavi dok se vozio kroz Beograd (seća li se neko toga) 1980 za samo par godina „razbucati“ sve „ekonomske uspehe“ „trumanovih jaja“ u prethodnih 30 godina otkada smo „rekli istorijsko NE“ i postali prćija zapada koji je 90tih došao da naplati uloženo u sve „američke đake“ koje je Broz slao na „školovanje“ dok je AGITPROP pravio zombije od građanstva u Srbiji da i dan danas slave okupaciju od Brozove bande kao „najbolji period svog života“

      1. Nikada nisam bio član Saveza komunista, niti bi me primili i da sam hteo, s obzorom na moja uverenja. Učenje na Ekonomskom fakultetu nije bilo jednobrazno kao što mislite (1980 – 1987), štaviše, bili su zastupljeni uporedni ekonomski sistemi.
        Odrastao sam na zapadnoj kulturi (književnost, film, strip, muzika i bavio se r n r, mada mi nije strana bilo čija kultura, ako je kultura.
        Sa sugrađanima sam u decembru 1990. god. osnovao Demokratsku stranku u Pančevu boreći se upravo protiv nacionalista i šovinista od Miloševića preko Šešelja do Draškovića.
        Konačno, vi ne bi trebalo da držite čas nekome koga ne poznajete,.jer je, pre svega nevaspitano i jer ste promašili suštinu komentara (on se odnosi na borce za jugoslovensku ideju bez obbzira jesu li levičari, konzervativci, desničari, rojalisti, teisti, ateisti), te sam u njemu spomenuo dinastiju Karađorđević, jer je osnovala Jugoslaviju, zar ne ?

        PS Naveo sam ekomomsku struku, tek da bih istakao ekonomske pokazatelje koji nedvosmisleno govore u prilog Jugoslavije, i prve, naročito druge, a vi se raspisali o svemu ( tačnije, samo o Brozu), osim o ekonomiji, kulturi, društvu. Eto, ako sam vam rekao da nisam komunista, već demokrata, da sam iz Pančeva, jošte Srbin, zamolio bih, vas da navedete zašto mislite da su Aleksandar Karađoređević, a potom Josip Broz pogrešili ? Ako je samo zbog demografije, niste daleko od onih koje ste naveli u svom Re-komentaru.

      2. Ni ja nisam istoricar, ali sam slusao u redu za l.K. price starijih ljudi, koji su tvrdili da neposredno posle rata nije bilo hrane. Situaciju su spasili URNINI-paketi, koji su sadrzali zuti secer, zuti sir, jaja i mleko u prahu, pirinaci, koji su deljeni stanovnistvu, dok se situacijaa nije normalizovala. I u Britaniji je bilo slicnih restrikcija, racionalizovana podela hrane, samo tamo niko nije kukao, vec se pridrzavao propisa vlade. Poznato je jos iz rimskih vremena, ako hoces da destabilizujes vlast, sklonis zito i evo nezadovoljstva izgladnelog plebsa, koji se pobuni. Cinjenica je da svi seljaci nisu hteli da prodaju zito po otkupnim cenama, vec su ga sklanjali i prodavali po povoljnijoj ceni. Mog oca, istaknutog kulturnog radnika, coveka drame, partiski sekretar je poslao kod seljaka da trazi zito, a ovaj rekao da nema. Moj otac se vratio i preneo poruku. Na to je sekretar opsovao i rekao da seljak laze, a moj otac mu uzvratio ‘’kad znas idi ti da trazis”.
        Amerikanci nisu bili za rasturanje Jugoslavije. To potvrdjuju i dokumenta CIA nedavno objavljena. Naprotiv, bili su ubedjeni da ce kriza biti prevladana. Da u to nisu verovali ne bi poslali drzavnog sekretara Dzemsa Bejkera da ubedjuje republicka rukovodstva da ostanu u JU. Bejker je bukvalno za rukave hvatao clanove predsednistva i jednog po jednog, ubacivao u salone predsednistva nagovarajuci ih da ostanu u Jugoslaviju, ali nije vredelo.

  3. У Југославији је била остварен вековни циљ Срба да (скоро) сви живе у једној држави.

    1. …и да сви Хрвати живе у једној држави, као и сви Словенци, Македонци, Муслимани… Смештај је био скроман, али довољан, комфор прилагођен тадашњем економском нивоу, култура – прилично изнад тог нивоа, а слобода кретања људи, робе и услуга – неограничена. А, онда, прерушен у некакву, наглашену, љубави према ‘својој нацији’ (уз ону млаки додатак о поштовању оних других), позван да помогне лично богаћење кроз пљачку, у ту кућу се, као зао дух, увукао национализам и, сад, имамо оно што имамо.

  4. Dalmacia, otoci, Istria i svi gradovi na Jadranu su sitematski oteti od Italije i Venicije…
    Uz konacno etnicko ciscenje i bacenje Italijana u jame 1945.
    Etnicko ciscenje je zapocelo kriminalnim rusenjem Republike Venecije, a nastavljeno je politikom Austrije, a potom Jugoslavije.
    Uz genocidno bombardovanje Zadra tokom II rata, a na zahtev Tita.

    Sa kojim pravom se ovaj zlocin i otimacina teritorije opravdava u ovom clanku? Ja, nadam se, zivim u Srbiji, a ne Hrvatskoj ili nekakvoj Jugoslaviji!

  5. Ako se malo bolje analizira “ jugoslovenstvo“ od 1945-1990, moglo bi se reci da je pod tim izgovorom i još nekim drugim komunisticka partija zelela da se dozivotno održi kao jedini politički sistem. Posto je moj deda bio član Srba koji su još 1908 bili osudjeni na veleizdajničkom procesu u Zagrebu zbog ideje Jugoslovenstva, razlika izmedju te ideje i komunistickog sistema su bile enormne. Danas vidimo te razlike, jer je komunizam od vere stvorio naciju, kao i Kosovo nazvano“ autonomna pokrajina, dok su Krajine u Hrvatskoj bile samo pod imenom Krajine. Zalosno je da još uvek postoje oni koji žive u titoistickim iluzijama.

  6. Koliko mi je poznato, sve komunisticke partije Evrope podrzale su Rezoluciju IB protiv KPJ i njenog vocstva. Smatralo se da Jugoslovenska partija podriva monlitnost evropskog komunistickog pokreta. Tek posle priznanja Hruscova i Bulganjina da je rezolucija IB-a bila greska, uspostavljeni su drugaciji odnosti medju partijama i otvoren put Evrokomunizmu. Odnosi izmedju Komunistickih partija Italije i JU bili su bliski, narocito dok je Enriko Berlinguer bio ziv. On je imao punu podrsku Ju komunista, a i talijanska KP materijalno je pomagana. Komunisticka partija Italije poslednja se ugasila i prema priznanju CIA placeno je najvise da se ona unisti. Predsednik Italije Djordjo Italijano, bio je poslednji sekretar KP Italije.
    Sramno je i beskrupulozno sto su kvaziistoricari istoriju pretvorili u sluskinju dnevne politike. Na svaku njihovu laz i bezobrazluk treba javno reagovati i relevantnim cinjenicama ih demantovati. Pitanje je samo koliko su mediji dostupni za ljude drugacijeg misljenja?

  7. Pametno je i korisno da mnogi čitaoci Danasa čuju o Vicku Krstuloviću. Pa da se i oni koji znaju o njemu svejedno podsete. Zaista veći od života, odgajan kao borac za radnike i potlačene, neme i nemoćne. Dalmatinac, a Jugosloven. Skrajnut posle rata – u kome je učestvovao sa celom porodicom, od početka – jer je ozbiljno shvatio da pobeda u ratu znači propast klasnog sistema. Zalaganje za boljitak mučeničkog života tolikih ljudi značilo je zapećak za g-dina heroja Krstulovića.

    Ništa njemu i njegovim drugovima ne znači gde će biti crkva. Crkve su nebitne, ljudskost se računa. I gore na nebu, kao ovde na zemlji.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.