– Pitanja iz geografije bila su najteža osnovcima koji su juče polagali kombinovani test. Neočekivano, jer su mnogi đaci sa kojima smo razgovarali prethodnih dana verovali da će zadaci iz hemije i fizike biti najkomplikovaniji. Ana Živković, učenica OŠ „Nikola Tesla“ u Rakovici, kaže za Danas da je jučerašnji kombinovani test bio teži od probnog.

Najteže je bilo pitanje iz geografije u kojem je trebalo da povežemo reke sa kotlinama kroz koje protiču. Zadaci iz hemije su bili laki, tražile su se osnovne stvari – rekla nam je Ana, koja je tokom osnovne škole bila odlična učenica, a planira da upiše prirodno-matematički ili društveno-jezički smer u Trinaestoj ili Četvrtoj beogradskoj gimnaziji. Ona navodi da nikad nije imala privatne časove i da se sama pripremala za polaganje završnog ispita.

I njena vršnjakinja iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ Olga Milivojević smatra da je geografija bila najteža. Dodaje da je od sva tri dana polaganja, kombinovani test bio najzahtevniji i da je u svakom od pet predmeta, koji se u okviru njega polažu, bilo po jedno teško pitanje.

– Planirala sam da upišem prirodno-matematički smer u Trećoj gimnaziji, ali verovatno neću imati dovoljno poena. Ako ne uspem, probaću društveni smer u toj gimnaziji – kaže Olga, koja očekuje da će imati ukupno oko 93 poena.

I njena drugarica Jelena Stanisavljević, koja je osnovnu školu završila kao vukovac, slaže se da su pitanja iz geografije bila najkomplikovanija, „naročito ono o kontinentima“. Ipak, ona se nada da će imati dovoljan broj poena da upiše prirodno-matematički smer u Trećoj ili Petoj gimnaziji u Beogradu. Gimnazija, ali Petnaesta je prva želja Petra Trifunovića, takođe iz OŠ „Vladislav Rubnikar“.

– Kad sam pogledao test zadaci iz fizike i hemije su mi se učinili teškim, ali sam posle pola sata uspeo da ih rešim. Znam da sam jedno pitanje na kombinovanom testu pogrešio, pa očekujem najmanje devet poena, iz srpskog 8,5 a iz matematike četiri ili pet, od mogućih 10 – kaže Petar koji priznaje da se najviše spremao za polaganje kombinovanog testa.

Direktorka te škole Snežana Knežević kaže za Danas da su testovi iz srpskog i matematike pregledani, ali da nisu dešifrovani, tako da učenici još ne znaju koliko su poena osvojili.

– Ove godine je sve išlo vrlo brzo, ključ sa rešenjima je stigao 15 minuta po završetku testiranja, pa su deca sama preračunala koliko su otprilike bodova osvojila. U našoj školi uvek se matematika uradi bolje od srpskog, ali su u pitanju nijanse. Završni ispit je polagalo 108 đaka, a 12 odsto ima 19 ili 20 bodova iz srpskog. Oko 95 odsto učenika je tačno uradilo više od 50 odsto zadataka. Što se tiče matematike, 60 odsto dece ima više od 15 poena, samo jedan učenik je osvojio maksimalan broj bodova, ali zato njih petoro ima 19,5 – kaže Kneževićeva, napominjući da se ti bodovi množe sa koeficijentom 0,5 da bi se dobio broj poena koji se računa pri upisu u srednje škole.

U Ministarstvu prosvete kažu da je i treći dan završnog ispita protekao bez problema.

 

Žalbe

Preliminarni rezultati biće objavljeni sutra, a oni koji smatraju da su oštećeni u subotu će od 8 do 16 sati moći da ulože prigovor komisijama u osnovnim školama. Zanimljivo je da nekoliko đaka iz „Ribnikara“ najavilo da će se žaliti jer je 20. pitanje na testu iz srpskog bilo dvosmisleno, pa ga je, tvrde đaci, „svako protumačio drugačije“. Posebno su nezadovoljni što se kao tačan priznaje samo odgovor u kome su zaokružene dve tvrdnje, a ako je neko zaokružio tri ponuđena odgovora, ostaće bez bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari