Iniciranje postojećeg problema mora poteći iz same Vlaške nacionalne zajednice i racionalno bez uticaja emocija, razgovorima, strpljenjem, uz mnogo tolerancije i razvijanjem političke kulture unutar nacionalne zajednice doći do rešenja. I sve to izbalansirati na duži rok jer duži period rešavanja vodi i ka dugoročnim i kvalitetnim rešenjima. – rekao je za Danas ekspert OEBS-a za prava manjina Miroslav Keveždi, na seminaru o obrazovanju na manjinskim jezicima u Srbiji.


I ovaj seminar pokazao je da unutar Vlaške nacionalne zajednice godinama unazad postoji duboka podela i da se zato ne rešavaju ključna pitanja.

– Pitanje stava prema jeziku, pismu, poreklu, dakle pitanje identiteta dijametralno su suprotna i pitanje je političke mudrosti kako doći do pravog rešenja. Prisutne tenzije i emocije ometaju komunikaciju. Prisutna je stagnacija, a stagnacija znači propadanje – objašnjava Keveždi.

Vlaško pitanje, aktuelizovano nedavno, iniciralo je da se češće nego inače oglašavaju članovi Vlaškog nacionalnog saveta. Tako prema rečima predsednika Vlaškog NS Radiše Dragojevića Vlasi svojom matičnom zemljom smatraju Srbiju, i prema nezvaničnim rezultatima popisa iz 2011. godine Vlaha je za 60 odsto više nego po popisu iz 2002. godine kada je bilo 40.054 Vlaha. Dragojević takođe smatra da su manjine u Srbiji tretirane zakonom koji je po svim najvišim standardima evropske zajednice.

Član Vlaškog NS i predsednik Vlaške demokratske stranke Srbije, Predrag Balašević je za borske lokalne medije naveo da bi javnost trebalo da bude podrobnije obaveštena o „veoma teškom položaju vlaške nacionalne manjine“.

– To je zajednica koja još nema mogućnost učenja svog maternjeg jezika u školama, nema medije na svom maternjem jeziku, nema bogosluženja u crkvi. Kada govorimo o kulturi i tradiciji, ona se svela na susrete sela i poneki festival u istočnoj Srbiji – rekao je Balašević, napominjući da Rumuniji ne smeta što se nazivaju Vlasima, već da Rumuniji smeta stvaranje jednog novog jezika, vlaškog jezika sa ćiriličnim alfabetom.

– Naš maternji jezik, nas Vlaha u Srbiji, jeste rumunski jezik i mi govorimo dva narečja rumunskog jezika, izjavio je Balašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari