Ekonomsko-trgovinska škola u Novom Pazaru nije samo sa svojim obrazovnim profilima najpopularnija među ovdašnjim svršenim osnovcima, već se ubraja u red i najopremljenijih škola savremenim učilima u Srbiji.

U novu školsku godinu ova škola ulazi sa potpuno renoviranim i savremeno opremljenim prostorom. Od maja do sada u sređivanje školskog prostora uloženo je blizu 20.000 evra. Finansijska sredstva obezbedili su Ministarstvo prosvete – 800.000 dinara i lokalna samouprava pola miliona dinara, a ostalo je stiglo od donatora – tri ovdašnja privatna preduzetnika i fudbaler Adem Ljajić.

Ova najstarija srednjoškolska zgrada u Novom Pazaru letos je potpuno okrečena, a posle pedeset godina dobila je savremeni mokri čvor izgrađen unutar zgrade. Škola ima 1.270 učenika svrstanih u 40 odeljenja. Nastava se odvija u 22 učionice i sve su multimedijalne. Sead Ljajić, direktor škole, kaže da su za idealan rad potrebne još četiri učionice u kojima bi njihovi učenici sticali praktična znanja – frizerski i kozmetičarski salon i kancelarija za praktični rad učenika administrativnih smerova čije usluge bi trebalo da koriste građani.

– Projektna dokumentacija je spremna. Izgradnju dve učionice, čija je predračunska vrednost dva i po miliona dinara, finansiraćemo sopstvenim sredstvima i od vanrednih ispita, a deo će iz svojih zarada izdvojiti i zaposleni. Za druge dve učionice vrednosti pet miliona dinara pomoć očekujemo od Ministarstva prosvete i gradske uprave – objašnjava direktor Ljajić i dodaje da će „u septembru i oktobru školsko dvorište dobiti nove sadržaje“ među kojima je i fontana.

Od 10 upisanih odeljenja prve godine, četiri su ogledna: službenik osiguranja, komercijalista, poslovni administrator i finansijski administrator. Na nova mesta ne može da se računa jer su popunjena sva u prvom upisnom roku kada su za jedno mesto konkurisala po dva kandidata.

– Svi ovi obrazovni profili imaju svoje koordinatore i oni predlažu profesore koji će predavati učenicima u tim odeljenjima – kaže Ljajić i iznosi podatak da je za poslednjih pet godina od ukupnog broja svršenih ekonomaca 80 odsto upisalo studije.

Rezultati timskog rada

– Za sve što smo do sada radili imali smo podršku Ministarstva prosvete, lokalne samouprave i ostalih institucija u gradu, ali zasluge pripadaju i našem timskom radu – ističe direktor ove škole koja je „opredeljena da školuje stručne kadrove, pružajući im maksimalne uslove za sticanje znanja“. Zbog toga dobijaju i nove obrazovne profile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari