Multipli mijelom sve više pogađa mlađe ljude 1Foto: Pixabay / jarmoluk

Multipli mijelom sve više pogađa mlađe ljude. Reč je o raku plazma ćelija koštane srži, belih krvnih zrnaca koja proizvode antitela.

U Evropi je kod više od 50.900 ljudi dijagnostikovan multipli mijelom u 2020. godini, a u Srbiji se godišnje dijagnostikuje oko 500 obolelih, rečeno je na skupu posvećenom multiplom mijelomu u Pragu.

Naime, zdravstveni stručnjaci, predstavnici udruženja pacijenata i donosioci odluka okupili su se ove nedelje na sastanku u Pragu, u organizaciji svetske istraživačke grupe GLOBSEC, kako bi razgovarali o teškoćama, ali i mogućnostima u lečenju i nezi obolelih od raka u regionu centralne i istočne Evrope i Baltika, sa posebnim naglaskom na multipli mijelom.

Takođe predstavljeno je pokretanje prvog sveobuhvatnog istraživanja o multiplom mijelomu koje sprovodi Economist. U istraživanju će učestvovati i Udruženje obolelih od multiplog mijeloma Srbije čiji su predstavnici imali aktivnu ulogu i na samoj konferenciji.

Prof. dr Jelena Bila, predsedavajuća Srpske mijelomske grupe i Aktiva za multipli mijelom Srpskog lekarskog društva, bila je govornik na konferenciji u panelu posvećenom napretku u lečenju multiplog mijeloma.

„Tokom poslednjih 20 godina svedoci smo pojave velikog broja novih modaliteta lečenja u multiplom mijelomu. Novi lekovi inovativnog mehanizma dejstva, posebno imunoterapija kao što su monoklonska antitela, bispecifici i konačno, ćelijska terapija kao što je CAR-T, dramatično su promenili tok i ishod ove maligne bolesti, stvarajući mogućnost da se bolest pretvori u dobro kontrolisano hronično stanje. Najveći problem u ovom trenutku u svakodnevnoj kliničkoj praksi jeste ograničen pristup novim terapijskim opcijama. Ulažemo velike napore da našim bolesnicima pružimo najoptimalnije lečenje sa imunološkom terapijom, pogotovo kod visokorizičnih bolesnika, koristeći prognostičke i kliničke parametre od značaja za terapijski ishod i tok bolesti“, rekla je dr Bila.

S ciljem suočavanja sa izazovima i mogućnostima u lečenju malignih bolesti, na sastanku se govorilo o najnovijim dostignućima i strategijama navedenim u planu Evropske unije za borbu protiv raka, sa posebnim fokusom na multipli mijelom i raskorak u tretmanu ove bolesti između centralne i istočne Evrope i Baltika i Zapadne Evrope.

Evropski plan za borbu protiv raka, za koji je Evropska komisija izdvojila više od četiri milijarde evra ima za cilj da poboljša kvalitet lečenja onkoloških pacijenata, da poveća dostupnost inovativnih lekova i podrži razvoj novih terapija. Oblast hematoloških maligniteta i multipli mijelom posebno može biti dobar primer i zanimljiv pilot projekat da uspešno preuzmemo u svoje ruke celokupno pitanje lečenja raka i postignemo pozitivne rezultate za relativno kratko vreme„, izjavio je profesor Robert Babelja, prorektor Slovačkog medicinskog univerziteta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari