MUP i Ministarstvo sigurnosti BiH ćute o incidentu u Potočarima 1Foto: EPA/ Valdin Xhemaj

Srpsko MUP i Ministarstvo sigurnosti BiH ne žele da objave informacije o radnom angažovanju policijskih službenika Republike Srbije 11. jula 2015. u memorijalnom centru Potočari kada je napadnut tadašnji premijer Aleksandar Vučić, saznaje Danas.

Sindikat policije „Sloga“ tražio je ove informacije kako bi pomogao dvojici sada već bivših policajaca, Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću, osumnjičenih za odavanje službene tajne, jer su javno progovorili o „nelegalnom boravku“ pripadnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a Srbije na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici 2015. kada im je navodno naređeno da tajno snimaju skup.

Osim što ih država Srbija krivično goni, uručen im je i otkaz nakon što su u avgustu prošle godine podneli krivične prijave protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem, smatrajući ih odgovornim za naredbu da tajno snimaju komemorativni skup.

Predsednik Sindikata policije „Sloga“ Dragan Žebeljan ističe za Danas da je 4. maja ove godine tražio, po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, od bosanskog Ministarstva sigurnosti da mu dostavi informacije da li je to ministarstvo odobrilo radno angažovanje 15 policajaca iz Srbije za 11. jul 2015. Žebeljan još nije dobio nikakav odgovor od tog ministarstva iako je zakonski rok od 15 dana odavno prošao zbog čega se žalio Ombudsmanu za ljudska prava BiH.

– Odgovor je odmah stigao. Vrlo sam pozitivno iznenađen brzinom i ažurnošću Ombudsmana za ljudska prava BiH, pa se uskoro nadam pravim informacijama kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH – ističe Žebeljan za naš list i dodaje da srpski MUP i dalje „mudro ćuti“ u vezi slučaja Dumanovića i Trbovića.

Naime, Žebeljan je još 4. januara ove godine, kada su njih dvojica bili u pritvoru, od MUP-a Srbije tražio, takođe po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, podatke u vezi sa radnim angažovanjem policijskih službenika Srbije tog julskog dana, pisani dokaz da je policija BiH zatražila pružanje pomoći u obezbeđenju Vučića na osnovu zahteva za saradnjom, te akt iz kojeg se može videti da je jedna od strana zabranila nošenje važeće službene legitimacije sa fotografijom i službenog oružja pripadnicima srpske policije ili pak odluku ako su tražene informacije „tajne“ ili „poverljive“.

Pošto mu iz MUP-a niko nije odgovorio sve ovo vreme, Žebeljan se žalio Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću. Inače, prema zakonima BiH, pripadnici snaga bezbednosti strane države ne mogu sprovoditi zadatke na teritoriji BiH bez odobrenja te države, što je i potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Naredno ročište 21. septembra

S obzirom na to da je prethodno pripremno ročište u sudskom procesu protiv Dumanovića i Trbovića nedavno odloženo zbog bolesti jednog od advokata odbrane, naredno će biti održano 21. septembra u Višem sudu u Beogradu. Inače, na zahtev advokata Dumanovića i Trbovića da im se dostave, između ostalih, iskazi Milenkovića, Nešića, Radovanovića i Hrkalović, Viši sud je u maju doneo rešenje o izdvajanju tih iskaza iz spisa predmeta. U obrazloženju, u koji je Danas imao uvid, sud navodi da je taj zahtev odbrane odbijen, jer se Dumanoviću i Trboviću sudi zbog krivičnog dela odavanja službene tajne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari