MUP izdao upozorenje za Mionicu zbog najavljenih vremenskih nepogoda 1Foto: Radmila Briza/Danas

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, izdao je upozorenje za Mionicu, večeras i sutra, za pojavu grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.

Predviđa se veoma nestabilno vreme sa intenzivnijim pljuskovima sa grmljavinom, jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska i lokalnom pojavom grada. Radi se o opasnim i veoma opasnim vremenskim pojavama, koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja i materijalnih dobara.

„Apelujemo na građane da budu veoma obazrivi, da se redovno informišu o meteorološkim uslovima i prate savete nadležnih službi i Opštinskog štaba za vanredne situacije“, navode iz MUP-a.

S obzirom na najavljeno, može se očekivati izazivanje bujičnih poplava, ozbiljnih teškoća u urbanim sredinama (posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima), problemi u saobraćaju i transportu, moguća pojava odrona i klizišta, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti kao i rizik od udara groma, što može dovesti do problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizika od iniciranja pojave vatre, problema u telekomunikacijama. Moguća je šteta na imovini i povređivanje ljudi.

„Štab za vanredne situacije preduzima sve mere u cilju otklanjanja posledica elementarnih nepogoda koje su pogodile teritoriju opštine Mionica i podiže spremnost za preduzimanje mera na sprečavanju i ublažavanju posledica potencijalnih elementarnih nepogoda“, saopšteno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari