MUP: Manojlovićev skup nije zabranjen, prijava odbačena kao 'neblagovremena'   1Protest Foto: Vojin Radovanović

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je večeras da skup koji je za danas najavio lider Kreni-promeni Savo Manojlović nije zabranjen, kako je on rekao, već je prijava skupa odbačena kao „neblagovremena“.

Zakon o javnom okupljanju propisuje da organizator mora skup da prijavi pet dana pre njegovog održavanja, što Manojlović nije poštovao, jer je elektronsku prijavu za skup, čije je održavanje planirao 3. februara, podneo 31. januara, čime nije poštovan zakonski rok za podnošenje prijave.

„Manojlović je 1. februara obavestio policiju da nije u mogućnosti da preuzme Zaključak policije o odbacivanju prijave kao neblagovremene, u kojem je od organizatora traženo da se ona dopuni, jer u suprotnom se smatra da javno okupljanje nije ni prijavljeno. Umesto dopune, Manojlović je dan kasnije, 2. februara, elektronskim putem podneo prijavu novog skupa, ovoga puta za 5. februar“, navedeno je u saopštenju.

Večeras je u Beogradu održan novi prtest u organizaciji Inicijative Kreni Promen i Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) „Četvrtkom u 19“, sa motom „Srbija nije na prodaju“ kojim se traži moratorijum od dvadeset godina na iskopavanje litijuma.

Kako je najavljeno, protest se radikalizuje i kampovaće se do ostavke Vlade Srbije ili izglasavanja moratorijuma pre izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari