MUP osnovao Jedinicu za borbu protiv onih koji uništavaju i zagađuju prirodu 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je formiralo Jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, koja će kao svoju primarnu aktivnost imati „borbu protiv onih koji uništavaju i zagađuju prirodu i okolinu“, saopšteno je danas.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i rukovodioci novoformirane jedinice istakli su na današnjem sastanku da se „rast ekološkog kriminala beleži širom sveta i da za posledicu ima uništavanje celokupne prirode, gubitak biodiverziteta i prirodnih resursa“.

„Svaka zloupotreba, uništavanje i narušavanje naše prirode, svako zagadjivanje šire i uže okoline i našeg prostora biće sankcionisano i kažnjeno od strane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, ekološke policije. Sve delatnosti kojima ljudi povredjuju, uništavaju, oštećuju, zagadjuju i ugrožavaju životnu sredinu biće najstrože sankcionisane“, rekao je Vulin.

Istakao je da želi da „srpske planine, reke, jezera i šume budu zaštićene i sačuvane“.

Ministarka Vujović ocenila je da je podrška policije od velikog značaja za sprečavanje ekoloških prestupa i dodala da je to ministarstvo kreiralo aplikaciju „gReact“, koja omogućava gradjanima da lakše komuniciraju operaterima tog ministarstva i lakše prijave probleme u svojoj okolini.

„U tom delu vidim veliki prostor za saradnju sa ekološkom policijom, posebno u slučajevima koji prevazilaze nadležnost inspekcija“, kazala je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari