MUP poslušao Poverenika 1Foto: Medija centar

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na njegovo upozorenje povodom nedozvoljene obrade ličnih podataka građana u podacima „Dnevnim biltenima događaja“ kao ispravnu i korisnu.

Poverenik je upozorio MUP da se podaci građana iz zbirke podataka Dnevni događaji o intervencijama policije koriste za Dnevni bilten događaja koji se dostavlja širokom krugu eksternih korisnika.

Poverenik u saopštenju navodi da se podaci o ličnosti na nivou Srbije dostavljani predsednicima Vlade, Skupštine, potpredsednicima Vlade, Vrhovnom Kasacionom Sudu, Odboru za odbranu i bezbednost, Republičkom javnom tužiocu, Specijalnom tužiocu, Bezbednosno-informativnoj agenciji, a na nivou lokalnih policijskih uprava selektivno: predsednicima sudova, tužiocima, načelnicima okruga, gradonačelnicima, predsednicima opština, predsednicima gradskih i opštinskih skupština, načelnicima centara BIA.

Iako, kako je istakao, većina tih organa vlasti, a pogotovo lica nije ovlašćena da traži i prima lične podatke, niti su im neophodni za izvršavanje poslova iz njihove nadležnosti. Čak i ukoliko bi neki od nabrojanih i bio ovlašćen da ih traži i prima, treba to da čini službenom korespondencijom, a ne iz „Dnevnog biltena“.

Distribucija ličnih podataka bez valjanog pravnog osnova, zakonske odredbe ili pristanka lica, predstavlja nezakonitu obradu podataka u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, upozorio je Poverenik.

Dodatno dostavljanje ličnih podataka, u vezi sa potencijalno delikatnim događajima, širokom krugu nenadležnih organa, a posebno političkih funkcionera, objektivno podrazumeva značajno veći rizik njihove zloupotrebe, ocenio je Poverenik. On je ocenio da je dobro što je, bez potrebe za preduzimanjem drugih mera iz nadležnosti Poverenika, Upozorenje dalo rezultat.

MUP je izvestio Poverenika da prestaje da dostavljanja „Dnevni bilten“ u potpunosti, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari