MUP Srbije: Uhapšeno pet osoba osumnjičenih za pranje novca 1Foto: Ana Milošević/Danas

Policija je, u saradnji se Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, uhapsila pet osoba, dok za jednom traga, zbog sumnje da su izvršile „pranje novca“, saopštilo je danas ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Osumnjičeni su, „koristeći lične podatke nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, a koje su im oni ustupili“, podneli zahteve za podsticajna sredstva u Upravi za agrarna plaćanja u 2018. i 2019.

U zahtevima su, po navodima MUP-a, lažno prikazali da su nosioci poljoprivrednih gazdinstava imali poslovni odnos sa jednim preduzećem koje je prikazano kao navodni dobavljač.

„Na osnovu toga su iz Uprave za agrarna plaćanja doneta rešenja o usvajanju zahteva za investicije koje su predmet subvencionisanja u iznosu od 14.744.712 dinara“, piše u saopštenju.

Naknadnim proverama, po navodima MUP-a, je utvrđeno da nije postojao poslovni odnos između ovih lica i preduzeća niti su investicije realizovane.

Kako policija sumnja, deo uplaćenog novca vlasnici gazdinstava su zadržavali za sebe, dok su veći deo dali u gotovini osumnjičenima.

Uhapšeni su M. P. (57), S. A. (61), A. A. (28), L. R. (8) i G. U. (52).

Određeno im je zadržavanje do 48 sati i biće  privedeni u Tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari