Istraga o smrti brata osumnjičenog za ubistvo devojčice iz Bora u zapećku, MUP još nije dostavio tužilaštvu informacije 1Foto: MUP

Pre tačno mesec dana, Više javno tužilaštvo u Nišu je Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a naložilo da postupi po Zahtevu za prikupljanje potrebnih obaveštenja, koje se odnosi na slučaj smrti brata osumnjičenog za ubistvo devojčice iz Bora. Iako je prošlo mesec dana, do Višeg javnog tužilaštva još uvek nije stigla nikakva informacija od Sektora unutrašnje kontrole.

Više javno tužilaštvo u Nišu smo pitali u kojoj fazi se nalazi istraga povodom smrti jednog od osumnjičenih D. D, odnosno da li je Sektor unutrašnje kontrole postupio po zahtevima za prikupljanje potrebnih obaveštenja koje je ovo tužilaštvo poslalo SUK-u 29. aprila, kao i da li je tužilaštvo do sada pronašlo elemente krivičnog dela u ovom događaju i ako jeste koje krivično delo je kvalifikovano.

Na ovo pitanje iz VJT u Nišu su odgovorili da će nakon što dobiju izveštaj SUK-a doneti odluku o ovom slučaju.

Ovo praktično znači da SUK već mesec dana nije uradio ništa povodom istrage smrti D. D, za koga se u javnosti sumnja da je podlegao povredama koje su mu naneli policajci u Boru.

Redakcija Danasa je, takođe, zatražila od VJT u Nišu i da nam saopšti kakvi su rezultati obdukcije tela D. D, odnosno da nam saopšte da li je on preminuo prirodnom smrću ili nasilno.

Na to pitanje nismo dobili odgovor, a u zvaničnom dopisu su naveli da će o svim merama i radnjama koje tužilaštvo bude preduzimalo javnost biti blagovremeno obaveštena na njihovom zvaničnom sajtu i to samo ako postoji opravdan interes javnosti da zna, kako ne bi došlo do otežavanja istrage.

Međutim, da smo čekali zvanična saopštenja Višeg javnog tužilaštva u Nišu, ni ovu informaciju da SUK već mesec dana ne postupa po nalogu tužilaštva ne bi saznali. Pri tom, VJT u Nišu je već jednom odbilo da nam saopšti rezultate obdukcionog nalaza, pod izgovorom da bi ta informacija mogla da ugrozi istragu, iako su nam stručnjaci iz oblasti prava tada rekli da informacija da li je D. D. preminuo prirodnom ili nasilnom smrću nikako ne može da ugrozi dalju istragu.

Vladimir Terzić: Neshvatljiv stav postupajućeg tužioca

Advokat Vladimir Terzić za Danas kaže da ne zna šta je razlog neažurnog postupanja Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Sektora unutrašnje kontrole.

„Ovakav krivični predmet, koji izaziva uznemirenje javnosti, s obzirom da postoje osnovi sumnje da je neko službeno lice izvršilac teškog krivičnog dela, trebalo je prioritetno raditi, kako u tužilaštvu, tako i u SUK-u, jer se protekom vremena kompromituju dokazi koji bi mogli potvrditi postojanje nečije krivice za smrt lica koje se nalazilo u policijskom zadržavanju. Neshvatljiv je stav postupajućeg tužioca, koji ne razume opravdano interesovanje javnosti, s obzirom da se ne radi o potencijalnom izvršiocu iz kriminogenih struktura, već iz policijskih, zaduženih za otkrivanje i suzbijanje kriminala, a ne vršenje“, navodi Terzić.

Istraga o smrti brata osumnjičenog za ubistvo devojčice iz Bora u zapećku, MUP još nije dostavio tužilaštvu informacije 2
foto Amir Hamzagić/ATAImages

On dalje dodaje i da ne vidi šta to unutrašnja kontrola radi već mesec dana.

„Da li je u pitanju jedan ili više izvršilaca, može se utvrditi samo pri efikasnom postupanju, a ne vidim šta bi unutrašnja kontrola radila mesec dana, potrebno je bilo ispitati sve policajce koji su imali kontakt sa pokojnim osumnjičenim, analizirati njihove iskaze, izuzeti materijalne dokaze na koje se ukaže u iskazima, proveriti ih forenzički i rezultati bi već bili vidljivi. Protok vremena odgovara izvršiocu ili izvršiocima i nadam se da ova sporost nije namerna, u smislu nekakvog prikrivanja“, kaže Terzić.

Otac osumnjičenog od danas na slobodi

R.D, otac osumnjičenog D.D. i njegovog pokojnog brata koji je preminuo u policijskoj stanici u Boru, danas je nakon dva meseca pritvora pušten da se brani sa slobode, jer više nije bilo zakonskih mogućnosti da mu se produži pritvor, s obzirom da optužnica nije podignuta. On je osumnjičen za pomaganje svom sinu u izvršenju krivičnog dela.

Za sada istraga o smrti D. D. stoji i nema napretka, a tužilaštvo u Nišu uopšte nije transparentno kada je ova istraga u pitanju.

Ono što je još opasnije je istraga o samom nestanku Danke Ilić. Dvojica osumnjičenih koji se nalaze u pritvoru, osumnjičeni su za teško ubistvo, ali od dokaza za sada postoji samo priznanje jednog od osumnjičenih koje je dao u tužilaštvu. Tela devojčice nema, ali za sada nema ni materijalnih dokaza koji bi ukazivali da su osumnjičeni ubili devojčicu.

Vreme ne radi za tužilaštvo, jer ukoliko se protiv njih za manje od četiri meseca ne podigne optužnica, oni će takođe morati biti pušteni sa slobode, jer prema zakonu pritvor ne može da traje duže od mesec dana u istražnom postupku.

Za dobru optužnicu, koju će sud prihvatiti, potrebni su čvrsti dokazi koji bi je potkrepili kako bi je sud prihvatio, a njih za sada, nažalost, još uvek nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari