MUP ukinuo rešenje kojim je ruskom državljaninu Bobriševu naloženo da napusti Srbiju 1Foto: N. K.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije ukinulo je sopstveno rešenje kojim je ruskom državljaninu Antonu Bobriševu naloženo da u roku od 30 dana napusti Srbiju.

Odluka je doneta posle žalbe advokata Marka Štambuka na rešenje od pre sedam dana i Bobrišev će do daljeg legalno boraviti u Srbiji, javljaju beogradski mediji.

MUP je prošlog meseca odbio zahtev Bobriševa za privremeni boravak u Srbiji i naložio mu da napusti Srbiju do 19. oktobra.

Bobrišev i dalje čeka odluku po njegovoj žalbi protiv rešenja o odbijanju privremenog boravka. Ako žalba ne bude usvojena, Bobrišev i Štambuk najavljuju podnošenje tužbe Upravnom sudu.

Bobrišev navodi da ne zna razloge zbog kojih mu je uskraćen privremeni boravak u Srbiji, budući da MUP nije obrazložio odluku o odbijanju zahteva.

On sumnja da je takva odluka doneta zbog toga što je 4. juna 2023. u Pančevu, gde živi, organizovao skup podrške ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, u međuvremenu preminulom u sibirskom zatvoru, u sklopu međunarodne akcije.

Predstavnici organizacije Rusko demokratsko društvo, koja deluje u Srbiji, navodi da se postupanjem prema Bobriševu nastavlja „progon ruskih državljana u Srbiji zbog njihovih antiratnih stavova“.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, u Srbiju se doselilo oko 220.000 ruskih državljana. U prethodne dve godine, više njih se suočilo sa sličnim problemima kao Bobrišev.

Ni u jednom slučaju uskraćivanja gostoprimstva, država Srbija nije ponudila obrazloženje o tome kakav bezbednosni rizik predstavljaju ruski državljani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari