MUP: Upozorenje zbog bujičnih poplava 1Foto: Privatna arhiva

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) prosledilo je danas upozorenje gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije za preduzimanje svih preventivnih i operativnih mera za suočavanje s posledicama intenzivnih pljuskova i veće količine padavina koji su, prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), mogući danas i sutra.

Prema upozorenju MUP-a, očekivane padavine mogle bi da prouzrokuju potencijalne bujične poplave.

RHMZ je najavio narandžasto upozorenje na grmljavinske nepogode sa pljuskovima danas poslepodne i uveče za područje Rasinskog, Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, kao i crveni meteoalarm za ponedeljak, 3. jun, za Pomoravski, Podunavski, Braničevski, Borski i Zaječarski upravni okrug. U svim ostalim upravnim okruzima predviđen je narandžasti meteoalarm.

Prema prognozi, u ponedeljak će doći do pojave intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za kratko vreme (≥ 20 l/m² u periodu do 3h), krupnog grada (prečnika > 5 cm) i olujnog vetra u oblasti najjačih oblačnih razvoja, navedeno je u saopštenju.

S obzirom na najavljenu prognozu vremena, može se očekivati izazivanje bujičnih poplava i poteškoća u urbanim sredinama, saobraćaju i transportu, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti, kao i rizik od udara groma, pojave vatre i problema u telekomunikacijama, naveo je MUP, napominjući da takve vremenske pojave mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari