Kada jedna ekipa gubi na svom terenu od, po mnogima, trenutno najboljeg tima na planeti, a onda sa tri pogotka dođe do opipljive prednosti u dvomeču, njeno fudbalsko znanje mora biti na najvišem nivou.

Fudbaleri Intera taktički su nadigrali igrače Barselone i sasvim zasluženo trijumfovali u prvom polufinalnom duelu Lige šampiona – 3:1 (1:1). Najzaslužniji za pobedu „neroazura“ je Dijego Milito, koji je najpre asistirao Vesliju Snajderu (30) i Majkonu (48), a onda se i sam upisao u listu strelaca (61). Pogodak koji će na Nou Kampu imati poseban značaj jer je postignut na tuđem „bunjištu“ delo je Pedra Rodrigeza(19).

Posle uvodnih minuta koji su pripali gostima, Inter je zaigrao ofanzivnije i u 17. minutu imao šansu da povede preko Samjuela Etoa, ali je Viktor Valdes kratko odbio loptu, koju Milito nije uspeo da pretvori u vođstvo svog tima. Samo dva minuta kasnije Maksvel je ostavio iza sebe Kambijasa na levom boku, Majkon i Samjuel su bili neodlučni, pa je Brazilac neometan zavrnuo loptu u središte kaznenog prostora, odakle Pedru nije bilo teško da je pošalje u mrežu. Međutim, od tog momenta, domaćin je ponovo zagospodario terenom i veoma brzo došao do željene promene rezultata. Snajder je zaboravljen na desnoj strani odbrane gostiju, dobio je loptu od Milita u pravo vreme i anulirao vođstvo rivala. Drugo poluvreme počelo je kao u snu za navijače Intera. Milito je ponovo odradio pola posla, a Majkonu nije ostalo ništa drugo nego da iz neposredne blizine pošalje loptu iza leđa Valdesa. Barselona je pokušala preko Busketsa u 55. minutu, ali je njegov udarac glavom sa ivice peterca završio u naručju golmana domaćih. Kada se očekivala „furija“ iz Španije, Milito je sjajnu partiju krunisao pogotkom. Argentinac je odlično pratio akciju Etoa i Snajdera i sa dva metra, doduše iz sumnjive pozicije, poslao loptu u praznu mrežu. Odmah zatim trener Barselone Pep Gvardiola izveo je iz igre neprimetnog Ibrahimovića, a ubacio Abidala, što je mnoge začudilo. Međutim, Francuz je otišao na svoju poziciju levog beka, a Maksvel daleko ispred njega što je pojačalo oštricu bočnih napada vladajućeg prvaka Evrope i sveta. Završnica meča protekla je u potpunoj dominaciji Barselone, pa je i štoper Pike mnogo više brinuo o protivničkom nego svom golu. Upravo je Pike u 87. minutu zaobišao Cezara, ali je Lusio sa gol-linije poslao loptu u korner. Ni makazice Pedra u sudijskoj nadoknadi nisu ublažile poraz Katalonaca.

Žoze Murinjo je ko zna koji put pokazao da je majstor taktike, a ceh je sinoć platio skup majstora iz Barselone, koji je tek posle dve godine doživeo poraz na gostovanju u Ligi šampiona. Kapiten srpske reprezentacije Dejan Stanković igrao je od 56. minuta za domaćine, ali će zbog dobijenog žutog kartona propustiti revanš sledeće srede na Nou Kampu.

Inter – Barselona 3:1 (1:1)

Strelci: Snajder 30, Majkon 48, Milito 61 – Pedro 17. Stadion: Đuzepe Meaca. Gledalaca: 79.000. Sudija: Benkerensa (Portugal). Žuti kartoni: Eto, Stanković (Inter), Buskets, Pujol, Pike, Keita, Alveš (Barselona).

Inter: Žulio Cezar, Majkon (od 73. Kivu), Samjuel, Lusio, Zaneti, Kambijaso, Mota, Snajder, Pandev (od 56. Stanković), Eto, Milito (od 75. Baloteli).

Barselona: Valdes, Alveš, Pike, Pujol, Maksvel, Buskets, Ćavi, Keita, Pedro, Mesi, Ibrahimović (od 62. Abidal).

Polufinale Lige šampiona

Inter – Barselona 3:1 (1:1)

Bajern – Lion (20.45)

* revanši se igraju sledećeg utorka i srede

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari