U Pakistanu je juče zavladala panika kada je vlada nagovestila da bi predsednik Pervez Mušaraf, koji se u poslednje vreme suočava s velikim problemima, mogao uvesti vanredno stanje. Tarik Azim, ministar za informisanje, izjavio je da vlada „ne odbacuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja, s obzirom na to da se Pakistan suočava s unutrašnjim i spoljnim pretnjama“, kao i zbog povećanog broja bombaških napada.

U Pakistanu je juče zavladala panika kada je vlada nagovestila da bi predsednik Pervez Mušaraf, koji se u poslednje vreme suočava s velikim problemima, mogao uvesti vanredno stanje. Tarik Azim, ministar za informisanje, izjavio je da vlada „ne odbacuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja, s obzirom na to da se Pakistan suočava s unutrašnjim i spoljnim pretnjama“, kao i zbog povećanog broja bombaških napada. Ipak, kasnije istoga dana, posle sastanka najviših zvaničnika vlade i Mušarafa, Šaudri Šudžat Husein, bliski saradnik pakistanskog predsednika, izjavio je da su te glasine neistinite. „To su naprosto nagađanja koja nemaju veze s istinom“, istakao je on.
Istraživanja javnog mnjenja beleže pad popularnosti pakistanskog predsednika, a njegov autoritet poljuljan je kada je vrhovni sud doneo presudu u korist vrhovnog sudije Iftikara Muhameda Šaudrija koji bi mogao da zakonskim sredstvima dovede u pitanje Mušarafovu ponovnu kandidaturu na predsedničkim izborima. Politički analitičari ocenjuju da bi pakistanski predsednik imao koristi od uvođenja vanrednog stanja, s obzirom na činjenicu da bi mu se time dala moć da neistomišljenicima ograničava pravo na slobodu kretanja, okupljanja i učestvovanja u političkom životu.
Ipak, vrhovni sud, koji u poslednje vreme izriče sve veće kritike na račun pakistanskog predsednika i zalaže se za to da se umnogome smanji uticaj vojske na politički život u toj zemlji, i dalje može dovesti u pitanje zakonitost odluke o uvođenju vanrednog stanja. Posle jučerašnjeg sastanka jedan od zvaničnika Muhamed Ali Durani istakao je da predsednik Mušaraf želi da predstojeći predsednički izbori budu slobodni i demokratski. „Predsednik smatra da u sadašnjem trenutku ne bi bilo pametno uvesti vanredno stanje“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari