Pakistanska vlada negirala je juče da se predsednik te zemlje Pervez Mušaraf saglasio da podnese ostavku na mestu šefa vojnih snaga pre predsedničkih izbora, što je u suprotnosti sa saopštenjem koje je dala Benazir Buto, bivša premijerka, koja se nalazi u egzilu. Portparol predsednika Rašid Kureši, izjavio je da tokom pregovora između dve strane u Londonu nije doneta odluka o tome.

Pakistanska vlada negirala je juče da se predsednik te zemlje Pervez Mušaraf saglasio da podnese ostavku na mestu šefa vojnih snaga pre predsedničkih izbora, što je u suprotnosti sa saopštenjem koje je dala Benazir Buto, bivša premijerka, koja se nalazi u egzilu. Portparol predsednika Rašid Kureši, izjavio je da tokom pregovora između dve strane u Londonu nije doneta odluka o tome. „Dijalog je još u toku“, izjavio je Kureši.
Butova, koja je mesecima vodila razgovore sa pomoćnicima generala Mušarafa na izradi sporazuma o podeli vlasti, izjavila je u četvrtak da se predsednik saglasio o važnim ustupcima: predaji mesta vojnog šefa pre ponovnog kandidovanja na izborima. Istoga dana, pakistanski ministar železnica šeik Rašid Ahmed, izjavio je da je pitanje uniforme „rešeno“ i da je postignuto 80 odsto dogovora. Međutim, zvaničnici vlade negirali su sve izjave optužujući Butovu za „paradiranje“.
Kureši je izjavio da Mušaraf ima mogućnost da do 15. novembra, kada mu ističe sadašnji mandat, reši da li će predati jednu od svojih funkcija: mesto predsednika ili vojnog šefa. Kureši je izjavio da predsednik neće biti požurivan da donese bilo koju odluku i da bi ministar železnica trebalo da govori u svoje ime, a ne zvanično. Ministar za informisanje Tarik Azim Kan, izjavio je da bi predsednik mogao da ostane na mestu šefa vojnih snaga do 31. decembra. Dogovor o podeli vlasti o kojoj se pregovara omogućio bi Butovoj da se vrati iz egzila i takmiči se za premijersku poziciju, dok bi generalu bilo omogućeno da se takmiči i za drugi mandat. Ali svaka strana trebalo bi jedna drugoj da daju određene ustupke.
Butova želi da optužbe za korupciju protiv nje budu odbačene kao i da se skine zabrana za premijera da se takmiči za treći mandat. Ona je izabrana 1998. i 1993. na mesto šefa vlade ali je oba mandata završila prevremeno usled optužbi za korupciju.
Međutim, ministar Kan je rekao da se vlada protivi oslobađanju Butove od korupcijskih optužbi. Dodao je da se vlada protivi njenim zahtevima da se ukine pravo predsednika da raspusti parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari