Predsednik Pakistana general Pervez Mušaraf saopštio je juče da će parlamentarni izbori u toj zemlji biti održani pre sredine februara, popuštajući time pod talasom nezadovoljstva zbog uvođenja vanrednog stanja i najave da će odložiti izbore. „Tražimo datum kada ćemo istovremeno moći da raspustimo sve skupštine i simultano održimo izbore za nacionalnu i za pokrajinske skupštine“, rekao je Mušaraf zvaničnim pakistanskim medijima posle sastanka Nacionalnog saveta bezbednosti.

Predsednik Pakistana general Pervez Mušaraf saopštio je juče da će parlamentarni izbori u toj zemlji biti održani pre sredine februara, popuštajući time pod talasom nezadovoljstva zbog uvođenja vanrednog stanja i najave da će odložiti izbore. „Tražimo datum kada ćemo istovremeno moći da raspustimo sve skupštine i simultano održimo izbore za nacionalnu i za pokrajinske skupštine“, rekao je Mušaraf zvaničnim pakistanskim medijima posle sastanka Nacionalnog saveta bezbednosti. Redovni izbori u Pakistanu su bili zakazani za sredinu januara, ali je Mušaraf u subotu uveo vanredno stanje i suspendovao ustav.
Mušaraf je najavio da će ostavku na mesto šefa vojske, na šta se obavezao, dati posle odluke Vrhovnog suda da li je, kao vojno lice, prošlog meseca imao pravo da se kandiduje na predsedničkim izborima. „Ako oni to dopuste, to je trenutak kada ću položiti zakletvu kao predsednik i skinuti uniformu“, rekao je Mušaraf.
Tako je Mušaraf, prema mišljenju analitičara, poklekao pod pritiskom američkog predsednika Džordž Buš koji je u jučerašnjem otvorenom 20-minutnom telefonskom razgovoru rekao Mušarafu da bi trebalo uskoro da budu održani izbori i da ne može istovremeno da bude šef države i predsednik.
„Moja poruka je da verujemo u izbore i da treba što pre da budu održani, kao i da vi treba da skinete vojnu uniformu“, izjavio je Buš. „Ne možete biti predsednik i šef vojske istovremeno“. Buš je takođe ukazao da je general Mušaraf „važan saveznik“ SAD. U međuvremenu, nekoliko sati nakon hapšenja opozicionara, vlasti su upozorile da su bombaši samoubice spremni za napad na Benazir Buto tokom planiranog masovnog okupljanja za danas u Ravalpindiju, nedaleko od pakistanske prestonice Islamabada. „Imamo obaveštajne navode koji ukazuju da su bombaši samoubice ušli u Ravalpindi“, izjavio je šef policije u tom mestu Saud Azis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari