Bivši pakistanski predsednik Pervez Mušaraf najavio je veliki povratak na političku scenu. Iako nije precizirao tačan datum, zvaničnici su potvrdili da je Mušaraf već aplicirao za registraciju svoje nove partije. „Tačno je da planiram povratak u Pakistan i na političku scenu te zemlje. Još se dvoumim da li ću se kandidovati za premijera ili predsednika“, izjavio je Mušaraf. Mušaraf je napustio Pakistan pre nešto više od godinu dana, i uglavnom stanuje na adresama u Londonu i SAD.


Bivši predsednik kritikovao je izveštaj UN koji kaže da njegova nekadašnja vlada nije učinila dovoljno da spreči ubistvo bivše premijerske Benazir Buto 2007. „Upozoravao sam da joj je život ugrožen. Čak sam je odvraćao da prisustvuje javnom skupu, ali je ona ignorisala moja upozorenje“, izjavio je Mušaraf. Mušaraf bi, ukoliko se vrati u zemlju, mogao da se suoči sa krivičnim gonjenjem zbog hapšenja sudija pre nego što je podneo ostavku nakon izbornog poraza 2008. Mušaraf je bio na vlasti u Pakistanu od 1999, i svrgavanja vlade premijera Navaza Šarifa. Nakon napada u SAD 11. septembra, zahvaljujući njemu Pakistan je postao ključni američkog predsednika Džordža Buša u ratu protiv terorizma. Mušarafovu vladavinu beležile su serije sukoba sa islamskim militantima, ali i pravosudnim sistemom zemlje. Njegova odluka da suspenduje šefa pravosuđa Iftikara Mohameda Čaudrija marta 2007. većim delom je uzrokovala pad njegove reputacije i poraz na izborima.

Dok je bio na vlasti preživeo je dva bombaška napada, a bilo je i više neuspelih pokušaja atentata na njega. Na pitanje da li je zabrinut za svoju bezbednost ukoliko se vrati u domovinu, Mušaraf je rekao: „Možda su moja supruga i porodica više zabrinuti od mene. To je i razlog zašto nisam obelodanio datum povratka u zemlju. Ali ću pre ili kasnije formalno objaviti svoje namere“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari