Advokati bivšeg premijera Pakistana Navaza Šarifa podneli su juče peticiju Vrhovnom sudu osporavajući deportaciju njihovog klijenta Saudijskoj Arabiji. Ovim potezom izbio je novi sukob na relaciji između Ministarstva pravde i pakistanskog vojnog vladara koji se bori da ostane na vlasti.

Advokati bivšeg premijera Pakistana Navaza Šarifa podneli su juče peticiju Vrhovnom sudu osporavajući deportaciju njihovog klijenta Saudijskoj Arabiji. Ovim potezom izbio je novi sukob na relaciji između Ministarstva pravde i pakistanskog vojnog vladara koji se bori da ostane na vlasti. Predsednik Mušaraf, poslao je u ponedeljak Šerifa, bivšeg premijera koga je proterao u puču 1999. kada je došao na vlast, nazad u egzil, nešto kratko pošto je opozicioni lider doputovao iz Londona. Šarif, koji je obećao da će se vratiti u domovinu i pokrenuti kampanju protiv Mušarafa, takođe je tokom kratkog četvorosatnog boravka u zemlji optužen za korupciju.
Šarifovi advokati podneli su Vrhovnom sudu peticiju sa zahtevom da otpočnu sudski postupak protiv vlade zbog najnovije deportacije Šerifa. Sud je prošlog meseca objavio da Šarif ima „neotuđivo pravo“ da se vrati kući i da vlasti ne bi trebalo to da spreče. „Borićemo se u ovoj bici u ime zakona“, izjavio je Šarifov rođak Hamza Šarif posle predaje peticije Vrhovnom sudu. „Verujemo da ćemo uz Božju volju pobediti „. On je takođe izjavio da će Šarifove pristalice organizovati ulične proteste.
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč saopštila je da Šarifu mora biti omogućeno da se vrati u zemlju. „General Mušaraf se bezobrazno narugao međunarodnom zakonu, narušio ustav zemlje i osporio odluku Vrhovnog suda“, izjavio je Ali Dajan Hasan, južnoazijski istraživač za ljudska prava. Deportaciju je kritikovala i Evropska unija, ali i SAD koje cene Mušarafa kao antiterorističkog saveznika i retko ga kritikuju zbog njegove demokratije. Portparol Stejt dipartmenta Šon Mekormak izjavio je da je deportacija „suprotna odluci Vrhovnog suda“ i da ne bi dalje komentarisao jer je stvar još u „pravnoj proceduri“.
Vrhovni sud se pojavio kao prepreka Mušarafovoj dominaciji, naročito od njegovih neuspelih pokušaja da otpusti vrhovnog sudiju početkom godine, što je izazvalo proteste širom zemlje.
Sudije takođe vrše pritisak na vladu da obezbedi informacije povodom sudbine stotina ljudi koje navodno drže pripadnici pakistanske obaveštajne agencije na osnovu optužbi za terorizam i antivladine aktivnosti.
Analitičari navode da će odluka da se Šarif ponovo protera iz zemlje produbiti nepopularnost Mušarafa u Pakistanu i pojačati utisak da je on autoritarni lider. Takođe, to će potkopati legitimitet izbora koji su zakazani za januar 2008.
Zamenik ministra za informisanje Tarik Azim izjavio je da se vlada pokorila odluci Vrhovnog suda da dozvoli Šarifu da se vrati u zemlju, ali da je bivši premijer izabrao da se vrati u egzil kako bi izbegao sudski proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari