Iranski opozicioni lider i glavni rival predsednika Mahmuda Ahmadinedžada na nedavno održanim predsedničkim izborima, Hosein Musavi odbio je ponovno delimično prebrojavanje glasova i insistira na poništavanju spornog rezultata.

U saopštenju koje je juče objavljeno na sajtu Musavijevih pristalica, on je takođe pozvao da nezavisni posrednici učestvuju u rešavanju spora. Štaviše, Musavi je najavio da se neće odreći svog političkog stava, uprkos brojnim pritiscima.

Iranski Savet čuvara, najviše zakonodavno telo u državi, proglasio je dosadašnjeg šefa države pobednikom izbora i isključio je mogućnost ponovnog održavanja izbora. Dvanaestočlani Savet čuvara predložio je ponovno prebrojavanje deset odsto glasova, a nedavno je ponudio da još šest političkih ličnosti nadgleda taj proces.

Uprkos tome, Musavi je ponovio zahtev za poništenjem izbora kao „najprikladnijim rešenjem za ponovno uspostavljanje samopouzdanja javnosti“. Drugi kandidat na izborima, Mahdi Karubi, takođe je izrazio sumnju u mogućnost pravičnog ponovnog prebrojavanja glasova. „Kako je moguće da se otklone nesuglasice putem prebrojavanja nekih glasova?“, naveo je on u pismu Savetu čuvara, koje je juče objavio njegov list Etemad-e-Meli. Treći kandidat, Mohsen Rezai, kazao je da će poslati predstavnika u Savet da nagleda ponovno prebrojavanje glasova, samo ukoliko to učine i ostala dva kandidata.

U međuvremenu, uhapšeno je osam Iranaca zaposlenih u britanskoj ambasadi u Teheranu, zbog optužbi da su bili umešani u organizaciju protesta povodom spornih predsedničkih izbora. Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband zahtevao je njihovo hitno oslobađanje. Odnosi između dve zemlje su zategnuti otkad je Iran optužio Britaniju za podsticanje nemira, što London demantuje.

Oko 3.000 demonstranata sukobilo se juče s policijom u Teheranu na protestu, javili su očevici. Ovo su prvi protesti nakon pet dana pauze pošto su u sredu jake policijske snage razbile protest kod parlamenta. Očevici su rekli da je policija upotrebila suzavac kako bi razbila protest, a da su neki od demonstranata uzvratili uzvikujući „Gde je moj glas?“. Sukob je izbio u blizini džamije u severnom delu Teherana koji važi za uporište opozicionog predsedničkog kandidata Mira Hoseina Musavija.

Visoki komesar za spoljnu politiku Evropske unije Havijer Solana izjavio je juče da EU želi da ponovo počnu pregovori o iranskom nuklearnom programu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari