Muškarci tri puta zastupljeniji među osnivačima privrednih društava od žena 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Srbija ima dobar zakonodavni okvir za podršku ravnopravnosti i zapošljavanju žena, ali postoje izazovi na kojima treba i dalje posvećeno raditi, izjavio je danas ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

On je, na predstavljanju projekta „Ekonomsko osnaživanje žena – Ona zna“, rekao da je Zakonom o rodnoj ravnopravnosti znatno unapređen nacionalni pravni osnov i usklađen sa pravnim tekovinama Evropske unije, a naročito u oblasti rada, zapošljavanja i samozapošljavanja, saopštilo je Ministarstvo.

Time su, ocenio je Žigmanov, stvoreni normativni uslovi za ravnopravni tretman preduzetnica u našem društvu i za povećanje zapošljivosti žena uz pomoć programa Nacionalne službe zapošljavanja i uz pomoć drugih programa i projekata namenjenih zapošljavanju žena.

On je ukazao da su, prema podacima Agencije za privredne registre, muškarci tri puta zastupljeniji među zastupnicima i osnivačima privrednih društava od žena, a od ukupnog broja registrovanih firmi, među zastupnicima su 74,5 odsto muškarci, a samo 25,5 odsto žene.

Podaci iz registara koje vodi APR pokazuju da žene ni u jednom registru nisu brojnije od muškaraca, pa tako ni u registrima udruženja, zadužbina i fondacija, napomenuo je Žigmanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari