Skoro šest meseci traje blokada više od sto hiljada primeraka udžbenika na albanskom jeziku koje je kosovsko Ministarstvo obrazovanja namenilo učenicima srednjih i osnovnih škola na području Bujanovca i Preševa. Reč je o desetak škola u kojima se nastava odvija na albanskom i srpskom jeziku.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Uprkos tome što do nas nisu stigli udžbenici koji stoje i dalje u kamionima, nastava se odvija normalno sa raspoloživim knjigama koje za nastavu imaju odobrenje Ministarstva prosvete Srbije – ocena je više prosvetnih radnika Albanaca sa kojima je razgovarao novinar Danasa.

Oni izražavaju žaljenje što je do „problema uopšte došlo“ i smatraju da njegovo rešenje leži u tome da „Ministarstvo u Beogradu treba pod hitno da uzorkuje po jedan primerak od svih udžbenika, proveri usaglašenost sa nastavnim programom i onda odobri ili zabrani njihovu upotrebu“.

Na drugoj strani, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Jonuz Musliju i dalje smatra to „diskriminacijom vlasti u Beogradu“. Taj stav je ponovio i na protestnom skupu na Carinskom terminalu u Preševu koji su ovoga puta podržali i predsednici opština Preševo Ragmi Mustafa i Bujanovac Nagip Arifi.

– Ne odustajemo od zahteva da se udžbenici deblokiraju, jer na ovaj način se ruše elementarna prava Albanaca na školovanje na njihovom jeziku – kaže Musliju. Na pitanje zašto nije došlo do obustave nastave ako nedostaju udžbenici, Musliju odgovara da „određeni broj udžbenika na albanskom postoji, ali da mu nije jasno zašto su sporni oni koji su donacija iz Prištine“. Za Muslijua je „principijelno važno da se na ovaj način ostvare ista prava u obrazovanju koje imaju i Srbija na Kosovu“.

– Niko u Prištini nije zabranio udžbenike na srpskom jeziku, ali ovde jesu zabranjeni oni na albanskom i to svakako nije dobro. Mi i dalje smatramo da to treba da bude deo briselskog dijaloga Beograda i Prištine i na tome ćemo insistirati – kaže Musliju.

Na Carinskom terminalu u Preševu nismo uspeli da dobijemo informaciju za koje predmete su namenjeni blokirani udžbenici, jer kako je rečeno „oni nisu nadležni da daju takve informacije“. Za sada je i neizvesno ko će platiti ležarinu za više od dvadeset tona knjiga koje na terminalu stoje blizu šest meseci, kao i kada ističe rok za njihovo carinjenje, mada je on u nekoliko navrata na zahtev špeditera produžavan.

Procedura

U Ministarstvu prosvete juče nisu želeli da odgovaraju na kritike predsednika Nacionalnog saveta Albanaca. Kako Danas saznaje, da bi ovi udžbenici mogli da se koriste u školama u Preševu i Bujanovcu, moraju da budu odobreni u skladu sa našim Zakonom o udžbenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari